ЕС стана втората голяма световна икономика, която намали лихвения си

...
ЕС стана втората голяма световна икономика, която намали лихвения си
Коментари Харесай

За първи път от 5 години насам ЕЦБ понижи основната лихва

ЕС стана втората огромна международна стопанска система, която понижи лихвения си % тази седмица. Европейската централна банка (ЕЦБ) разгласи намаляване на главния си лихвен % от рекордно високите 4% на 3,75%. Преди дни това направи и Канада, която същонамали формалния си лихвен % по заемите. Ходът на ЕЦБ идва в миг, когато гласоподавателите се насочат към урните за европейските избори, а и се чака резултатът да отрази недоволството на хората от натиска върху разноските за живот.

Линдзи Джеймс, капиталов пълководец, съобщи, че ходът е бил дълго чакан и ще бъде облекчение за потребителите и бизнеса на континента. „ ЕЦБ изпревари Английската централна банка и Федералния запас на Съединени американски щати, които евентуално към момента са на няколко месеца от понижаване на лихвите, и ще вдъхне живот на стопанската система, която обезверено се нуждае от някаква форма на стимулиране “, сподели тя.

През последните две години централните банки поддържат високи лихвени проценти, с цел да лимитират темповете на повишаване на цените, като множеството от тях се стремят към годишна инфлация от 2%.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР