ЕС смята режима на Лукашенко в Беларус за съагресор във

...
ЕС смята режима на Лукашенко в Беларус за съагресор във
Коментари Харесай

ЕС: Режимът на Лукашенко е съагресор срещу Украйна

ЕС счита режима на Лукашенко в Беларус за съагресор във войната, която Русия води против Украйна.

Това се споделя в изказване на Европейски Съюз, направено по време на особено съвещание на Постоянния съвет на ОССЕ в понеделник във Виена, съобщи Укринформ.

„ Пълномащабната война на президента Путин против Украйна е жестоко нарушаване на интернационалното право и Устава на Организация на обединените нации и подкопава европейската и световната сигурност и непоклатимост. Историческа резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации предходната седмица сподели, че интернационалната общественост е обединена против съветската завоевателна война. Русия, с присъединяване на режима на Лукашенко в Беларус, като съагресор, носи цялостна отговорност за човешки жертви, пострадвания и опустошения “, се споделя в изказването.

Европейски Съюз упорства Русия неотложно да приключи военните си дейности, да изтегли войските си от цялата украинска територия и да зачита изцяло суверенитета на Украйна. Освен това Руската федерация би трябвало да спре акцията си за дезинформация.

Европейският съюз се обърна към Беларус с сходен апел.

„ Ние също по този начин повтаряме нашия апел към Беларус да не способства за съветската експанзия и да се придържа към интернационалните си отговорности. Европейски Съюз мощно поддържа неотменимото право на Украйна на самозащита, както и напъните на украинските въоръжени сили за отбрана на териториалната целокупност и популацията на Украйна в сходство с член 51 от Хартата на Организация на обединените нации “, се споделя в изказването на Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР