ЕС смята да предостави на Украйна бойни самолети, за да

...
ЕС смята да предостави на Украйна бойни самолети, за да
Коментари Харесай

Украйна няма да получава изтребители от България, Полша и Словакия

ЕС счита да даде на Украйна бойни самолети, с цел да може тя да се пази от Русия, разгласи в неделя вечерта висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел. След което украинските Военновъздушни сили оповестиха във Facebook, че ще получат общо 70 изтребителя от България, Словакия и Полша. Освен това украинските водачи биха могли да изхвърчат за осъществяването на " бойни задания " от полски летища. Новината бе тиражирана незабавно, и то от най-авторитетни интернационалните медии.

Полша и НАТО опровергаха изказванията

На взаимна конференция полският президент Анджей Дуда и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг опровергаха известията на украинските Военновъздушни сили. " Няма да изпращаме изтребители на Украйна, защото това ще значи военна интервенция в украинския спор. Ние не се месим в спора, НАТО не е част от него ", съобщи Дуда. Йенс Столтенберг на собствен ред сподели, че Алиансът е взаимен с Украйна, само че не е част от спора. НАТО няма да изпрати нито военни елементи в Украйна, нито изтребители в украинското въздушно пространство.

70 изтребителя от България, Полша и Словакия?

И изказванието, че Украйна ще получи 70 изтребителя от България, Полша и Словакия, не дава отговор на истината. Украинските Военновъздушни сили оповестиха, че ще получат 30 бойни самолета от България. Премиерът Кирил Петков обаче опроверга това известие. Освен това Украйна оповести, че ще получи 28 изтребителя от Полша и 12 от Словакия. Тази новина остана непотвърдена. Словашкият министър на защитата Ярослав Над написа във ФБ, че Словакия не възнамерява сходна стъпка и не е получавала от Украйна искане в този смисъл.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР