ЕС ще трябва да се консолидира и да действа стратегически

...
ЕС ще трябва да се консолидира и да действа стратегически
Коментари Харесай

Bloomberg: Може Европа да остане последната надежда на Украйна. Това е плашещо

ЕС ще би трябвало да се консолидира и да работи стратегически както в никакъв случай до момента, изключително в отбранителната промишленост
Съединени американски щати може скоро да преминат от ангажимент да поддържат отбраната на Украйна против Русия " колкото е належащо " до толкоз дълго, колкото е потребно за президентската предизборна акция на Доналд Тръмп. Трудно е да се проумее несериозността на този акт, който ще коства животи, ще разяде вярата в американската надеждност от Тайван до Близкия изток и ще подсигурява бъдеща неустойчивост за европейския пазар, който обезпечава 2,6 милиона работни места в Съединени американски щати. И въпреки всичко може да се случи.

Ако това стане и Камарата на представителите блокира пакет от помощ от 60 милиарда $ за Украйна, признат от Сената тази седмица след месеци на закъснение, това ще трансформира Европа в единствената вяра на Украйна да получи поддръжката, от която се нуждае за отбраната си. Това е извънредно състояние за всяка нация и по какъв начин да се ускори поддръжката би трябвало да бъде главната тематика за чиновниците на защитата на годишната Мюнхенска конференция по сигурността, която стартира в петък.

За тези, които настояват, че украинците по този начин или другояче ще изгубят, тъй че за какво да пилеят пари, това е знамение, което към този момент е почнало да се сбъдва. Нова актуализация на Ukraine Support Tracker, поддържана от немския институт Кил, демонстрира последните американски пари за Украйна през октомври предходната година, което значи недостиг от към 2 милиарда $ в оръжие на месец от този момент.

Последствията си личат на бойното поле. Скоростта, с която съветските крилати и балистични ракети поразяват украински градове, се е повишила до 50% от към 10%, защото доставките на ракети за противовъздушна защита са изчерпани. На фронтовата линия, в този момент, когато Русия още веднъж е в нахлуване, тя се нуждае от към три пъти по-голяма мощ от Украйна, с цел да пробие. По отношение на огневата мощност се приближава до това равнище, защото украинските артилеристи са принудени да разпределят муниции за своите артилерийски оръдия. Руските жертви на метър придвижване остават ужасяващи, само че те напредват. Нищо от това не беше належащо.

Последният път, когато американска администрация се отдръпна от спор в Европа, беше през 1991 година, когато някогашна Югославия стартира да се разпада. " Нямаме залог в тази борба ", сподели някогашният държавен секретар Джеймс Бейкър по това време, предполагайки, че Европа ще може да ръководи сигурността в личния си двор. Външният министър на Люксембург беше този, който разгласи, че часът на Европа е настъпил, което е всичко, което би трябвало да знаете за това какво последва.

Колкото и неуместно да звучи разчитането на Европа да се оправи със опасност за сигурността от Русия, това не е невероятно, само че ще изисква композиция от неотложност, прагматизъм и стратегическа увереност, каквито блокът в никакъв случай до момента не е успявал да показва. Институтът Кил откри, че Европа към този момент е обещавала два пъти повече помощ от Съединени американски щати, преди Конгресът да се намеси предходната година. Само към половината от тях обаче са изпратени. Кил пресмята, че доставките ще би трябвало да се удвоят тази година, с цел да запълнят празнината, оставена от Съединени американски щати - в случай че парите не дойдат.

Помолих заместник-управителя на централната банка на Украйна Сергей Николайчук да изясни финансовата страна. Международният валутен фонд пресметна, че Киев ще се нуждае от 41,8 милиарда $ бюджетна поддръжка тази година, а държавното управление чака 37 милиарда $ от тях да дойдат от външна помощ. 8,5 милиарда $ от сумата трябваше да дойдат от американския пакет, който в този момент е замразен във Вашингтон, само че дефицитът би бил доста по-голям, споделя Николайчук, тъй като за Украйна войната е екзистенциална. Следователно държавното управление ще би трябвало да вземе пари от други елементи на бюджета, с цел да може да пазари изчезналите оръжия и муниции, които съставляват доста по-голяма част от пакета от 60 милиарда $ от Съединени американски щати.

Европейският съюз най-сетне преодоля унгарската съпротива за помощ за Украйна по-рано този месец, като одобри пакет от 50 милиарда евро. Парите са разпределени за четири години, само че се стартира мощно, тъй че наличната сума за погашение през 2024 година се чака да бъде 18 милиарда евро.

" Войната коства скъпо, изключително когато си атакуван от световна суперсила ", сподели Николайчук.

Проблемът тук обаче е повече от финансов, тъй като Европа не създава същите оръжия като Съединени американски щати - мислете за муниции за системите за противоракетна защита Patriot и NASAMS. В момента европейците не съумяха да изпълнят уговорката да доставят 1 милион 155-милиметрови артилерийски снаряди до март. Изпълнението на уговорката на Съединени американски щати също би било съвсем невероятно.

И по този начин, какво да се прави? Изолирането на непредвидени облаги от към 200 милиарда $ плюс замразени съветски активи може да помогне. Но макар че Николайчук избира цялостната конфискация на парите, това ще отнеме години и във всеки случай би трябвало да отиде за огромната реорганизация, от която Украйна ще се нуждае, откакто войната завърши, споделя той.

От военна позиция Европа наподобява постепенно се разсънва за обстоятелството, че би трябвало да може да се отбрани. Европейските членове на НАТО усилиха разноските за защита с 8,3% предходната година. През 2024 година НАТО пресмята, че неговите европейски членове като група ще изпълнят своята цел от 2% от брутния вътрешен артикул за разноски за защита, за първи път откогато е избрана. Но с цел да успее, Европа ще би трябвало фактически да направи това, за което приказва от десетилетия, и да консолидира своята отбранителна промишленост и доставки.

Украйна в действителност може да помогне тук. Това, от което се нуждае Европа, е да употребява спешността на защитата на Украйна, с цел да образува ad hoc обединения към съоръжение, което се е потвърдило на фронта. През януари Франция и Съединени американски щати сътвориха коалиция от 23 страни, с цел да произведат 72 мобилни гаубици Caesar за Украйна тази година, осъвременени в отговор на противоположната връзка от украинския фронт. Бяха основани други обединения за създаване на военноморския потенциал на Украйна и даване на повече танкове Leopard. Украйна също търси сътрудници за създаване на дронове, където е развила извънреден опит.

Тези партньорства биха могли да бъдат основни за отключването на пътя към консолидирането на защитата на Европа, намалявайки разточителното повтаряне на оръжейни платформи, където азбучната чорба от фондове и организации на Европейски Съюз значително се провали в продължение на десетилетия.

Има и други проблеми, които ще би трябвало да позволи, с цел да успее. Густав Гресел, някогашен чиновник на австрийското министерство на защитата, преглежда въпроса от известно време. Едно огромно затруднение, което срещна: финансите. Отбранителните компании неведнъж му споделиха, че не могат да си разрешат цената на заема за създаване на нови заводи, защото защитата не се класифицира като устойчива промишленост и се начислява награда. И те не можеха да получат финансиране непременно без подписани поръчки. Производителите на муниции знаят, че ще продават толкоз 155-милиметрови снаряди, колкото могат да произведат за години напред, споделя Гресел, в този момент старши теоретичен помощник в Европейския съвет за интернационалните връзки, основан в Брюксел мозъчен концерн, само че без подписани поръчки те не може да получи пари за разширение на производството.

Германската група Diehl, която създава муниции за основни системи за противовъздушна защита и артилерия IRIS-T, получи отвод да закупи земя за разширение от локалната община в Тройсдорф, град с към 75 000 души. Федералните държавни управления би трябвало да се намесят, в случай че локалните управляващи са неразумни.

Украйна би трябвало да се употребява като катализатор за създаване и консолидиране на европейския защитителен потенциал, който държавните управления в този момент знаят, че ще би трябвало да подобрят, без значение какво се случва с нашествието на Русия. В по-дългосрочен проект самостоятелна следвоенна Украйна може също да помогне с сериозния въпрос за понижаване на индустриалните разноски. Германската Rheinmetall AG и английската BAE Systems Plc откриха наличие предходната година предвид на производството в страната. Това е начало, само че в случай че Съединени американски щати се отдръпват от Украйна, Европа ще би трябвало да се напрегне по способи, както в никакъв случай до момента.

Марк Чемпиън,

e интернационален анализатор за Bloomberg Opinion. Преди това той е бил началник на бюрото на Wall Street Journal в Истанбул. Бил е и редактор във Financial Times, основен редактор на Moscow Times и сътрудник на Independent във Вашингтон, Балканите и Москва.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР