ЕС ще предложи специален фонд за поддържане на армията на

...
ЕС ще предложи специален фонд за поддържане на армията на
Коментари Харесай

ЕС предлага фонд от € 20 млрд. за военна помощ за Киев

ЕС ще предложи специфичен фонд за поддържане на армията на Украйна през идващите четири години на стойност до 20 милиарда евро, заяви „ Политико “.

Предложението е на висшия представител за външната политика Жозеп Борел, добавя Ройтерс. То е е измежду основните тематики, обсъждани през днешния ден от външните министри на страните членки в Брюксел.

Идеята няма да включва директно заплащане на Европейски Съюз за оръжията на Украйна. Вместо това Брюксел ще помогне на страните да покрият личните си разноски за закупуване и даряване на продукти като муниции, ракети и танкове. По този метод ще се помогне за заплащането на образованието на украински бойци.

„ Ще обсъдим по какъв начин да продължим поддръжката за Украйна в дълготраен проект. Представих проект за помощ, с цел да бъде обезпечена финансова помощ за Украйна през идващите години, която ще се равнява на забележителна парична сума. Надявам се министрите да го поддържат “, сподели Борел преди началото на Съвет „ Външни работи “.

От февруари 2022 година, когато стартира съветската експанзия, Европейският механизъм в поддръжка на мира (ЕМПМ) е дал на Украйна над 5 милиарда евро.

Същевременно Борел дефинира като „ варварско отношение “ съветския обстрел по Одеса.

„ Този обстрел предизвиква освен цивилни жертви, само че и огромни опустошения на силозите в пристанището. Това ще сътвори голям дефицит на храни по света и демонстрира потребността от обезпечаване на спомагателни благоприятни условия за противовъздушната защита на Украйна “, посочи посланик номер 1 на Европейски Съюз.

По думите му в случай че украинските морски пътища са затворени, Европа би трябвало да изнася повече зърно през своите пристанища. А това значи повече старания от съседите на Украйна - те следва да отворят границите и да облекчат преноса на зърно.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР