ЕС ще полее със студен душ надеждите Украйна за бързо

...
ЕС ще полее със студен душ надеждите Украйна за бързо
Коментари Харесай

„Политико“: ЕС реже Украйна за скорошно присъединяване

ЕС ще полее със леден душ очакванията Украйна за бързо присъединение, написа „ Политико “.

Това гласи план за декларация, до което изданието е получило достъп. Тя ще бъде огласена на двудневната среща Украйна-ЕС в Киев, която стартира на 3 февруари.

В документа не се загатва нищо за поставената от украинския министър председател Денис Шмигал амбициозна цел страната да се причисли към Европейски Съюз до две години. Той съобщи за тази цел точно пред „ Политико “ преди два дни. Още тогава обаче изданието разяснява, че никой в Европейски Съюз не счита това за реалистично.

„ Европейски Съюз ще вземе решение за последващи стъпки, щом всички условия, посочени в мнението на Европейската комисия, бъдат изпълнени. Украйна акцентира решимостта си да извърши нужните условия, с цел да стартира договаряния за присъединение допустимо най-скоро “, се споделя в плана съгласно „ Политико “.

Думите са резултат от отпора, който някои страни са дали на несъразмерните обещания за Киев, написа изданието. Макар водачите на страните членки да не вървят на срещата в украинската столица, Съветът на Европейски Съюз е в непрекъснат контакт със столиците за заключителния текст на документа.

Има напрежение сред Полша и балтийските страни, от една страна, и други страни от Европейски Съюз за езика на текста за присъединението, твърди представител на Брюксел.

Отделно въздействие оказват търканията сред ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и шефа на Европейския съвет Шарл Мишел. Двамата се състезавали кой да „ надцака “ другия пред украинците.

Същевременно се чака прогрес в други други сфери - да вземем за пример безвизов режим за индустриални артикули, анулацията на митата за износа от Украйна за още една година, присъединение на страната към европейската разплащателна скица, улесняваща прехвърлянето на евро, както и нейното консолидиране в зоната за безвъзмезден роуминг.

Очаква се също Европейски Съюз да разгласи филантропичен пакет в размер на 25 милиона евро за справяне с последствията от слагането на съветски мини.

В декларацията също по този начин се акцентира нуждата от всеобхватно и непрекъснато използване на правосъдните промени в Украйна. Те би трябвало да бъдат осъществени в сходство с рекомендациите на Венецианската комисия. Особено е значимо реформирането на Конституционния съд в Киев. Става дума най-много за пълномощията и съставянето на органа, който сортира претендентите за Конституционен съд.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР