ЕС ще подпомогне Украйна със 160 млн. евро, които страната

...
ЕС ще подпомогне Украйна със 160 млн. евро, които страната
Коментари Харесай

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи - Булевард България

ЕС ще подкрепи Украйна със 160 млн. евро, които страната да употребява за незабавни филантропични потребности през идната зима. А близо 100 млн. евро от средствата идват от доходи от конфискувани съветски активи в Европейски Съюз.

Новината беше обявена от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на пленарната сесия в четвъртък.

" Русия би трябвало да заплати за разрушенията, които аргументи ", сподели тя.

Само в интервала от март до август тази година Москва е направила девет координирани офанзиви против електроенергийната инфраструктура на Украйна. Следствие на ударите са изумени основни енергийни уреди в 20 области. Целите на Русия са да ограничи достъпа на украинците до електрическа енергия за идната зима като ход, с който да напредне на фронта. Действията ѝ обаче се отразяват най-много на цивилните жители в страната.

Около 60 млн. евро от помощта на Европейски Съюз ще отидат за филантропична помощ, в това число за пазаруване на подслони и отоплителни уреди. 100 млн. евро ще бъдат изразходвани за ремонт на енергийната инфраструктура и развиване на възобновими енергийни източници.

По-голямата част от средствата идват от замразените съветски активи в Европейски Съюз. През май водачите на блока се договориха да употребяват облагите от конфискувани съветски активи и с тях да подкрепят въвлечената във война страна. Очаква се Киев да получава почти по 3 милиарда евро на година.

Освен с пари Европейски Съюз ще подмогне Украйна и с поправки и спомагателен експорт на електрическа енергия. Международната организация по енергетика съобщи в четвъртък, че Киев може да се сблъска с дефицит от 6 GW тази зима.

Близо 80% от топлоелектрическите централи в Украйна са разрушени, а една трета от хидроенергията на страната също не работи, отбелязва " Reuters ".

" Целта ни е да възстановим 2,5 GW мощности, което е 15% от потребностите на Украйна ", сподели Фон дер Лайен във връзка помощта за поправки. Освен това Европейски Съюз ще усили и износа на електрическа енергия, с цел да доставя 2 GW такава на Украйна, добави председателката на Европейска комисия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР