ЕС ще отложи Brexit до 31 януари 2020 г., ако

...
ЕС ще отложи Brexit до 31 януари 2020 г., ако
Коментари Харесай

ЕС обмисля да даде отсрочка за Brexit до 31 януари

ЕС ще отсрочи Brexit до 31 януари 2020 година, в случай че английският министър председател Борис Джонсън не успее да прокара ревизираната договорка през Народното събрание тази седмица, написа Тimes. Според източници на изданието страната ще може да напусне и на по-ранна дата, в случай че съглашението на Джонсън бъде утвърдено дотогава.

Решението за тримесечното удължение на Brexit оттатък 31 октомври, когато е актуалният краен период, няма да бъде взето, до момента в който Брюксел не реши какви са възможностите за утвърждението на договорката от депутатите до вторник. Тогава най-вероятният сюжет е да се реши, че отсрочката до 31 януари следващата година е чисто " техническо отсрочване ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как ще се развие обстановката в Лондон

В неделя представители на Европейски Съюз разясниха, че според от последващото развиване на обстановката в Обединеното кралство, удължаването може да варира от един месец до половин година и даже повече. Дотук се стигна, откакто Джонсън беше длъжен по закон да изиска отсрочване на напускането на съюза, защото депутатите поддържаха поправката " Летуин " в събота. Но министър председателят, който не желае пролонгация, провокира остра рецензия с решението си да бъде изпратено до Брюксел неподписано фотокопие на писмо, искащо удължение. Това беше последвано от второ писмо – този път подписано, в което Джонсън декларира, че забавянето на Brexit би било неточност.

Премиерът се опита да прокара договорката си през Народното събрание в събота, само че тактиката му се провали, откакто депутатите гласоподаваха за заледяване на вота за утвърждението. Днес от " Даунинг стрийт " 10 разясниха, че е наложително да се организира въпросното гласоподаване. Джонсън реализира ново съглашение с Европейски Съюз предходната седмица, само че то би трябвало да бъде подкрепено от Народното събрание. В неделя министри упорстваха, че разполагат с достатъчния брой гласове, с цел да прокарат договорката и Brexit да стане факт на 31 октомври.

К акво счита Bank of England

Гуверньорът на Bank of England Марк Карни споделя пред английската Военновъздушни сили, че новата договорка за Brexit е " добре пристигнала ". По думите му тя " отстранява риска от едно безредно овакантяване ".

" Новото икономическо партньорство остава да бъде контрактувано, тъй че има необятен набор от евентуални връзки, които може да сключим въз основата на тази договорка, само че краткосрочно това отстранява рисковете ", твърди Карни. Но предизвестява, че съглашението може и да не подтиква стопанската система по същия метод, както това на предшественика на Джонсън – Тереза Мей.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР