ЕС ще насочи 600 млрд. евро за укрепване на границата

...
ЕС ще насочи 600 млрд. евро за укрепване на границата
Коментари Харесай

ЕС ще отпусне 600 млн. евро за укрепване на границата ни с Турция

ЕС ще насочи 600 милиарда евро за подсилване на границата ни с Турция, заяви в " Денят стартира " основният секретар на Министерство на вътрешните работи гл. комисар Петър Тодоров.

    " От през вчерашния ден имаме писмо от Урсула фон дер Лайен, която ни уведомява, че Европейска комисия е провела заседание за нов стратегически метод към запазване на общата ни външна граница и България се явява приоритет. В нашето направление ще бъдат отделени над 600 млн. евро за подсилване и техническо създаване на нашата граница. Там имаме над 110 км необезпечени механически, другите 200 км. има и там какво да се направи ", уточни той.

Парите ще отидат за техника, камери, датчици и коли, разяснява още основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

След рекордния мигрантски напън, регистриран през 2022, за първите три месеца на годината има растеж с още 43%.

    " Предстои създаване на оперативна група в границите на Европол, с цел да можем по целия маршрут на трафика да обхванем водачи на групировки и към този момент има резултати в това направление ", съобщи Петър Тодоров.

Хората, които се занимават с незаконен трафик за от всевъзможен генезис и пластове на обществото. Към момента са хванати превозвачи на мигранти от над 18 националности у нас.

Тодоров разяснява и случая с бременната лекарка, хваната да транспортира мигранти. Преди дни в изявление за Българска национална телевизия тя отхвърли изказванията на вътрешния министър, че в предишното е била залавяна с опиати. Петър Тодоров я опроверга като съобщи, че данните са доказани и има формирано досъдебно произвеждане.

Над 80 акции против пазаруването на гласове са инициирани през последните дни, сподели още Тодоров. Акциите са по едно и също време против нарушение на изборните права на жителите и битовата престъпност, защото постоянно двата типа закононарушения се правят от един и същи контингент.

Според Тодоров би трябвало да се покачат наказванията на наказаните за пазаруване на гласове.

    " За страдание в голямата си част присъдите които следват след акциите са условни след съглашения, което прави още веднъж част от хората в идващите избори участници в този развой. Въпрос на преценка на законодателя е по какъв начин да поправя наказванията. Моето мнение е, че би трябвало да се завиши ", уточни той.

Служителите на Министерство на вътрешните работи също се ревизират за присъединяване в схеми за изборни операции.

    " Указанията, които съм дал към регионалните шефове - в случай че има и минимален сигнал за някаква взаимозависимост против наш чиновник, в незабавен порядък да се прави инспекцията и най-малкото, което може да се случи, е този чиновник да бъде ротиран в различен регион, където няма такива обвързаности ", сподели Тодоров.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР