ЕС ще деблокира 50 млн. евро помощ за Агенцията на

...
ЕС ще деблокира 50 млн. евро помощ за Агенцията на
Коментари Харесай

ЕС ще деблокира 50 милиона евро за UNRWA

Европейски Съюз ще деблокира 50 млн. евро помощ за Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци (UNRWA) " при започване на идната седмица ", след което ще отпусне още 32 млн. евро на по-късна дата, заяви Европейската комисия (ЕК), съобщи Агенция Франс Прес.


В края на януари Европейският съюз прикани за одит на активността на UNRWA след обвиняванията, че някои от чиновниците ѝ може да са взели участие в нападението от 7 октомври в Израел.

Тогава Комисията съобщи, че ще реши дали да спре финансирането според от резултатите от следствието на Организация на обединените нации.

Брюксел " приветства " следствието на Организация на обединените нации и основаването на " самостоятелна група ", която да оцени UNRWA и нейната " индиферентност ", съгласно известие за пресата.

Комисията също по този начин съобщи, че е " постигнала съглашение с UNRWA ". Агенцията съобщи, че е " подготвена за обзор на чиновниците си, с цел да удостовери, че никой от тях не е взел участие в нападенията, и за основаване на спомагателни механизми за надзор, с цел да се ограничи този риск в бъдеще ".

Според представител на Комисията този обзор ще обхване чиновниците на UNRWA както в Газа, по този начин и на Западния бряг.

UNRWA също по този начин " се е съгласила да стартира одит от външни специалисти, назначени от Европейски Съюз ", за да се проучат " системите за надзор, с цел да се предотврати вероятно присъединяване на нейния личен състав и средства в терористични действия ". Накрая организацията " се съгласява да укрепи своя отдел за вътрешни следствия ".

Тези точки от съглашението разрешават отпущането на 50 млн. евро, до момента в който два спомагателни транша от по 16 млн. евро ще бъдат отпуснати на по-късна дата " според от използването на съглашението ".

В допълнение към поддръжката си за YNRWA Европейската комисия разгласи, че ще отпусне още 68 млн. евро за незабавна помощ за палестинците през 2024 година

" Обстоятелствата ще дефинират кои организации са в най-хубава позиция да се възползват от тази поддръжка. Никоя не е изключена, в това число UNRWA ", акцентира представителят на европейската изпълнителна власт.

В UNRWA работят към 30 000 души в окупираните палестински територии, Ливан, Йордания и Сирия, където ръководи учебни заведения и лечебни заведения.

Агенцията е в центъра на скандал, откогато Израел упрекна 12 нейни чиновници в присъединяване в нападението от 7 октомври, осъществено от палестинската ислямистка формация Хамас. Организация на обединените нации неотложно се разграничи от обвинените и стартира вътрешно следствие.

Оттогава към 15 страни преустановиха финансирането си, което съгласно ръководителя на UNRWA Филип Лазарини докара до " сериозна точка ".

Оттеглянето на финансирането от организацията на Организация на обединените нации би било " непропорционално и рисково " и " би изложило на риск стотици хиляди животи ", съобщи при започване на февруари ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР