ЕС ще даде начална дата на преговорите за присъединяване на

...
ЕС ще даде начална дата на преговорите за присъединяване на
Коментари Харесай

Македония очаква старт на преговорите за присъединяване към ЕС

ЕС ще даде начална дата на договарянията за присъединение на Македония, оповестява македонското издание MIA. " Очаквам Европейският съюз да показва увереност и да даде на Македония дата за започване на договаряния за присъединение ", разяснява президентът на Македония Георге Иванов, който е на посещаване в Белгия.

Иванов декларира, че всички европейски стандарти и правила се одобряват паралелно с договарянията за участие. " Страната става все по-европейска и се доближава към европейските стандарти с всяка затворена глава. Съюзът би трябвало да разбере, че процесът на разширение не е чисто механически, а по-скоро политически и стратегически въпрос. Разширяването би трябвало да продължи, вложенията са нужни в инфраструктурата и енергийната мрежа, тъй като солидарността е единственият метод да се построи район и континент на сигурност, мир и благополучие " , разяснява президентът Иванов.

Според него з абавянето на процеса на разширение би направило обстановката по-сложна, до момента в който статуквото на интеграция в комбиниране с провокациите на икономическата рецесия и сигурността прави Балканите и Македония по-уязвими от външни дестабилизационни фактори.

" Кризата с имигрантите сподели нуждата от съдействие в региона на районната сигурност, с цел да се опълчват на световните закани за сигурността. Добър образец за това съдействие е помощта, която получихме от няколко европейски страни за попречване на противозаконната миграция. Това е моделът, който Съюзът би трябвало да следва ", счита Иванов.

Македонският президент добавя, че " също така, финансовата рецесия сподели нуждата от създаване на мрежи от районни пазари , с цел да бъдат конкурентоспособни на международния пазар. Инициатива 16 + 1 може да даде поддръжка в това отношение, като даде опция на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа да се свържат посредством инфраструктура, като по този метод ще завършат европейския план за свободното придвижване на хора, артикули, услуги и капитал. Всичко това обаче е ненапълно, без третият детайл - разширението на Съюза ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР