ЕС ще даде единен отговор на британския законопроект, чрез който

...
ЕС ще даде единен отговор на британския законопроект, чрез който
Коментари Харесай

ЕС ще даде единен отговор на Лондон за Северна Ирландия

ЕС ще даде обединен отговор на английския законопроект, посредством който ще бъдат направени едностранни промени в протокола за Северна Ирландия, който е част от съглашението за отдръпването на Обединеното кралство от Европейския съюз. Това съобщи в Берлин немският канцлер Олаф Шолц на конференция преди среща със словашкия министър председател Едуард Хегер.

" Това решение провокира страдание, " сподели Шолц. " Това е отклоняване от всички съглашения сред Европейски Съюз и Обединеното кралство. " Според него " нямаше причина " да се подхваща такава стъпка. „ Европейският съюз ще реагира единомислещо и разполага с инструментите за това “, добави канцлерът, представен от локални и непознати организации.

Съгласно комерсиално съглашение, подписано през декември 2020 година, Северна Ирландия напусна Европейски Съюз като част от кралството, само че остана член на митническия съюз на Европейски Съюз. Този двоен статут заобикаля появяването на граница сред Ълстър (оригиналното име на Северна Ирландия) и самата Ирландия, само че изисква въвеждането на процедури за надзор в пристанищата на Северна Ирландия за превозване на редица артикули от други елементи на кралството. Поради многочислени бюрократични компликации доставките на доста типове артикули за Северна Ирландия бяха доста затруднени, което провокира неодобрение измежду локалното население и направи невероятно образуването на районно държавно управление след изборите заради демарш на губещата пробританска Демократическа юнионистка партия След месеци на безрезултатни диалози с Европейски Съюз английската външна министърка Лиз Трас показа в понеделник законопроект, който предлага промени в основни раздели от протокола. Например Лондон упорства за унищожаване на " ненужната документи ", в това число на фитосанитарен надзор на Европейски Съюз, за артикули, които влизат в Ълстър от други елементи на кралството. Също по този начин английските управляващи считат за допустимо да дадат на фирмите правото да вземат решение по кои регулаторни стандарти – на Обединеното кралство или на Европейски Съюз - желаят да доставят своите артикули в Северна Ирландия. Властите оферират също по този начин размерът на данъчното облагане на продуктите в Северна Ирландия, в това число акцизната ставка, да се дефинира в Обединеното кралство и считат, че всевъзможни спорове сред Обединеното кралство и общността би трябвало да се позволяват посредством интернационален арбитраж, а не посредством съд на Европейски Съюз.

Междувременно държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен прикани Англия да договаря " добросъвестно " с Европейски Съюз по отношение на Северна Ирландия. Блинкен прикани английския външен министър Лиз Трус „ да продължи добросъвестните договаряния с Европейски Съюз, с цел да се реализира решение, което да резервира изгодите от Споразумението от Белфаст/Разпети петък “, се споделя в изказването на Блинкен. В него се напомня съглашението от 1998 година с посредничеството на Съединени американски щати, което значително донесе мир сред Англия и Северна Ирландия. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР