ЕС се готви да наложи мита върху вноса на зърно

...
ЕС се готви да наложи мита върху вноса на зърно
Коментари Харесай

ЕС се готви да наложи мита върху вноса на зърно от Русия и Беларус

ЕС се готви да наложи мита върху вноса на зърно от Русия и Беларус, с цел да успокои фермерите и някои страни членки, заяви в. " Файненшъл таймс ", базирайки се на свои източници.

Брюксел от дълго време се съпротивлява на натиска от страна на Полша и балтийските страни да лимитират съветския и беларуския импорт с аргумента, че сходен ход може да наруши международните пазари на храни и да навреди на разрастващите се народи.

Според осведомени през идващите дни се чака Европейската комисия да наложи мито от 95 евро на звук върху зърнените култури от Русия и Беларус. Това би нараснало цените с най-малко 50 %, споделиха хората, изкоренявайки търсенето. Мита от 50 % ще бъдат наложени и върху маслодайните семена и продуктите от тях.

Вносът в Европейски Съюз от Русия на засегнатата продукция - зърнени култури, маслодайни семена и техните производни, доближи рекордните 4 милиона тона през 2023 година, 1% от общото ползване в Европейски Съюз.

През февруари Латвия наложи едностранна възбрана върху вноса на доста храни от Русия и Беларус, до момента в който Литва разгласи строги инспекции на товарите.

След като преди този момент назова съветския експорт на зърно за Полша „ нищожен “, еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски промени курса предходната седмица по време на посещаване в родната си Полша, като сподели: „ когато Русия употребява храната като оръжие, ние би трябвало да реагираме “.

В Полша фермерите набират митинги против по-евтиния импорт от Украйна - и все по-често от Русия - подкопаващ пазара за локално зърно.

Протестите, които включват блокади на границата с Украйна, се трансфораха в дразнител в връзките сред полския министър председател Доналд Туск и украинския президент Володимир Зеленски.

По-рано този месец Туск сподели, че Латвия разбираемо е наложила лична възбрана върху износа на съветски храни и предизвести, че Полша може да последва образеца. Но той сподели, че би „ предпочитал да вземем решение дружно, като целия Европейски Съюз, по отношение на глобите против Русия и Беларус за хранителни и селскостопански артикули “.

В петък президентът на комисията Урсула фон дер Лайен сподели на Туск, че „ прави оценка опцията за въвеждане на ограничавания върху вноса на селскостопански артикули от Русия “.

Комисарят по търговията Валдис Домбровскис евентуално ще избере мита, а не наказания, защото това няма да изисква единомислещо утвърждение от столиците, какъвто е казусът със глобите. Мярката ще разреши на продукцията да минава директно през Европейски Съюз по пътя към Африка и Азия.

Москва към този момент упрекна Европейски Съюз, че предизвиква разстройства на международния пазар на храни със своите наказания против съветски банки и енергийни компании, спечелвайки състрадание от някои разрастващи се страни.

Дипломати от Европейски Съюз настояват, че опитът на Русия за обсада на Черно море и офанзивите против украински зърнени силози са лимитирали доставките.

ЕС създава повече от 300 милиона тона зърнени и маслодайни семена годишно и е чист експортьор на първите, тъй че няма потребност от съветски и беларуски импорт.

Официален представител на Европейски Съюз означи, че цените на зърнените култури са на четиригодишно дъно, до момента в който Русия е „ доста конкурентна на пазарите на зърнени култури и оказва забележителен напън “.

Митата ще бъдат избрани на максимума, позволен съгласно разпоредбите на СТО.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР