ЕС реши да промени своята транспортна система за бързо разполагане

...
ЕС реши да промени своята транспортна система за бързо разполагане
Коментари Харесай

ЕС активизира “военния Шенген” срещу Русия

Европейски Съюз реши да промени своята транспортна система за бързо разполагане на войски на изток, свързвайки Молдова и Украйна. В същото време Англия предприе сходна стъпка по-рано, като разгласи присъединението си към европейската стратегия " Военна подвижност ". Какво приказват тези процеси от военна, икономическа и политическа позиция? И какво може да опълчи Русия на това?

В четвъртък висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел сподели, че като част от проекта на Европейската комисия за улеснение на военния превоз, цялата пътна и железопътна инфраструктура на Европейски Съюз би трябвало да бъде приспособена, тъй че европейските страни да могат бързо да транспортират военно съоръжение и войски от една част на района в друга, най-много от запад на изток.

Той добави, че " това е сериозно за отбраната " на Европейски Съюз и акцентира, че това изисква построяването на мостове, тунели, пътища и железопътни линии. Според Борел проектите на Европейски Съюз включват „ усилване на съдействието с НАТО и основни стратегически сътрудници като Съединени американски щати, Канада и Норвегия, като в същото време улеснява ангажираността и разговора с районните сътрудници и страните от процеса на разширение като Украйна, Молдова и Западните Балкани “.

Имайте поради, че през последните седмици това не е първият път, когато Европейски Съюз има намерение да опрости логистиката за прекачване на войски. По-рано вестник „ Таймс “ заяви, че Англия и Европейски Съюз ще подпишат съглашение, което ще разреши на Лондон бързо да трансферира войски през територията на страните от Европейски Съюз. Според ръководителя на министерството на защитата на Холандия Кайса Олонгрен, страните имат намерение да одобрят окончателния проект през ноември. В същото време новото съглашение е обвързвано с военните дейности в Украйна.

По-специално, Англия има намерение да се причисли към програмата за военна подвижност, от която Лондон се отдръпна след Брекзит. На Запад тази стратегия постоянно се назовава " боен Шенген ", защото цели да отстрани бюрократичните бариери при прехвърлянето на войски и бронирани транспортни средства, а също по този начин е ориентирана към възстановяване на транспортната и логистична инфраструктура.

Един от създателите на тази концепция е Бен Ходжис, някогашен пълководец на американската войска в Европа. През 2017 и 2018 година доста военни чиновници от страните от НАТО се оплакаха, че не могат просто да трансферират съоръжение от една страна в друга без предварителни уведомления и утвърждения, а интервалът на утвърждение може да се проточи от няколко дни до няколко седмици.

Ходжис също означи, че лишава една седмица, с цел да се съгласуват документи за прекачване на войски, да вземем за пример от Германия в Полша, а командирите на НАТО биха желали да опростят процедурите за военните колони, участващи в маневри. По този метод, съгласно специалистите, американците и британците са желали да понижат времето и ресурсите, изразходвани за напредване на войски по-близо до границите на Русия, или за ротация в тези формирования, които към този момент са ситуирани в страните от Източна Европа.

„ НАТО интензивно се готви за война с Русия. Те основават нова и модернизират остарялата инфраструктура за бързо развръщане на силите и средствата. Ако по-рано това беше направено, като се вземе поради прехвърлянето на съоръжение към балтийските страни, през днешния ден приказваме за въоръжаване на Украйна ”, разяснява Вадим Козюлин, началник на Центъра за световни проучвания и интернационалните връзки към Института за настоящи интернационалните проблеми на Дипломатическата академия от Министерство на външните работи.

Експертът напомни, че през 2014 година Европейският съюз и НАТО започнаха да реалокират военна техника по-близо до съветските граници, само че се сблъскаха с редица проблеми, в това число ниската височина на мостовете, непригодността на железопътните платформи и прекомерно ниското увисване на електрическите проводници над пътища. Според него, включването на нови страни в плана за повишение на военната подвижност, в това число Украйна, ще направи сходни доставки в полза на въоръжените сили на Украйна по-удобни и по-бързи.

„ От 2014 година европейците започнаха да извършват проект за увеличение на военната подвижност. Не изключвам този проект към този момент да е сбъднат в страните от НАТО. Но защото Борел напомни това през днешния ден, значи приказваме за европейски страни отвън НАТО. Това идва от практиката, с която през днешния ден се сблъсква Европейски Съюз при доставката на оръжия за Украйна “, акцентира Козюлин.

Според специалиста от геополитическа позиция увеличението на военната подвижност няма да има огромен резултат, „ само че капацитетът на НАТО ще се усили, тъй като в бъдеще Алиансът улеснява военните си задания и се приготвя за най-лошия сюжет в борбата. с Русия “.

„ Заплахите за страната ни ще нарастват. В момента НАТО употребява летището на полския град Жешов за доставяне на ВСУ с оръжие. По време на спецоперацията това място стана директен пункт за централизация на сили и средства за последващото им прекачване през полско-украинската граница по пътищата към Лвовска област. Ако проектът, за който приказва Борел, бъде изпълнен, може да има повече такива градове “, признава специалистът.

Събеседникът е уверен, че в отговор на увеличението на военната подвижност в страните от Европейски Съюз Русия би трябвало да влага в създаването на най-нови оръжия. „ На процедура в цялата страна са непокътнати инженерните учебни заведения, има нови разработки и технологии, които дълго време са били недофинансирани, само че там има основа. Те би трябвало незабавно да бъдат създадени и внедрени. Това важи изключително за разследващите системи и високопрецизните оръжия. В противоположен случай по какъв начин да се оправим с инфраструктурата на врага? “, заключи Козюлин.

На собствен ред калининградският политолог Александър Носович счита, че Русия би трябвало да бъде признателна на Борел „ за шокиращата искреност на фона на обичайното европейско двуличие “. „ От това разобличаване научаваме доста за това какво съставлява Европейски Съюз като мирна и неагресивна асоциация и по какъв начин почита своите сътрудници отвън блока. Например Молдова, която има военно-политически неутралитет на равнище конституция. Какво? Каква Молдова, каква конституция, какъв неутралитет? “, иронизира политологът.

Той също по този начин напомни, че президентът на Молдова Мая Санду в този момент ще отиде в Париж, „ с цел да изиска нови заеми за осъществяване на европейски промени и превъзмогване на структурната рецесия, в която се намира страната (инфлация през октомври - 36%). Никой не се съмнява, че тези заеми не са дадени на Санду за красивите ѝ крайници. Това е заплащане за привличането на Молдова във военно-мобилизационната система на НАТО и Европейския съюз. Ясно е против кого е ориентирано това “, отбелязва Носович.

„ Така Европейски Съюз безспорно стартира да работи като един тип финансово-промишлен трамплин и икономическа база за НАТО. Това, което Доналд Тръмп един път сподели на Ангела Меркел, а точно: „ Трябва да плащате за всичко сами “, наподобява последователно се извършва. Няма да се изненадам, в случай че след известно време Европейският съюз напълно поеме икономическата част от войната в Украйна “, споделя икономистът и политологът Василий Колташов.

„ От друга страна, наричането на Европейски Съюз „ икономическа база “ за НАТО е прекомерно допълващо. Те стават по-скоро кесията на алианса. Те заплащат с готовност, на драго сърце и всякаква сума. Може да се заключи, че Съединени американски щати не се интересуват от вътрешните стопански проблеми на страните от Европейски Съюз “, признава събеседникът.

„ Освен това НАТО прави оценка източната част на своята инфраструктура като незадоволително готова за война с Русия. Това включва и страни, които не са членки на Европейски Съюз и НАТО. По този метод те имат намерение да преконфигурират логистиката вътре и наоколо до Алианса, като харчат пари за това основно от европейския портфейл. Ето за какво наподобява, че дипломатът Борел, а не някой различен, афишира такива проекти “, добави специалистът.

„ Също по този начин би трябвало да се означи, че американската формула за възобновяване на Западна Европа след Втората международна война в този момент е обърната наобратно. Имаше „ проект Маршал “, а в този момент самите европейци убиват стопанската система си в името на военните ползи на Вашингтон “, акцентира събеседникът.

Подобна позиция споделя и Константин Сивков. Според него активирането на " военния Шенген " не бележи нищо повече от по-активна подготовка на НАТО за евентуална война с Русия. „ Най-вероятно те към този момент са били подготвени да вкарат многонационални сили на територията на Украйна, които по официални аргументи няма да се смятат за сили на НАТО, само че имат инфраструктурни усложнения “, счита специалистът.

Освен това Украйна би трябвало да бъде изолирана от Полша, т.е. би трябвало да се прегледа въпросът за унищожаването на логистичната инфраструктура, която свързва Закарпатска, Лвовска и Волинска области с Полша.

По-специално, на тази граница има 14 гранични пункта: шест от тях са за железопътен превоз, осем за авто. Именно през тях минава главният транспортен трафик и към тях могат да бъдат ориентирани новите старания на НАТО и Европейски Съюз по повод построяването на нова инфраструктура.

„ Следователно Русия може да има единствено един отговор на всичко това – цялостното разтрошаване на транспортната инфраструктура на съперника. В противоположен случай там – в Западна Украйна – ще има войски на НАТО и всичко ще се развие по изцяло недопустим за нас сюжет “, счита Сивков.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР