ЕС продължава да планира налагането на извънреден данък върху доходите,

...
ЕС продължава да планира налагането на извънреден данък върху доходите,
Коментари Харесай

ЕС пристъпва към план за облагане на печалбите от замразени руски активи

ЕС продължава да възнамерява налагането на ексклузивен налог върху приходите, генерирани от замразени съветски активи, заяви Bloomberg, базирайки се на свои източници.

Външните министри на членовете на блока са одобрили налога в понеделник, а посланиците им ще обсъдят стъпката по-късно тази седмица, твърди изданието, като се базира на осведомени с въпроса.

Докладът идва, откакто в понеделник ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че страните членки са постигнали съглашение за непредвидения налог и че се чака посланиците на блока да дадат зелена светлина на решението средствата първо да се акумулират в обособена сметка и по-късно да се употребяват в Украйна.

Докладът идва преди срещата на върха на Европейски Съюз, планувана за идната седмица, на която водачите на блока възнамеряват да обсъдят нова финансова помощ за Киев. Миналия месец Унгария наложи несъгласие на четиригодишен пакет на стойност 50 милиарда евро, финансиран от бюджета на Европейски Съюз. Премиерът на страната Виктор Орбан се изрече срещу отпущането на пари за години напред и предизвести, че поддръжката за Киев не би трябвало да " вреди " на финансите на блока.

 През 2022 година Европейски Съюз и Г-7 замразиха активи на стойност към 300 милиарда $, принадлежащи на съветската централна банка. По-голямата част от активите в Европейски Съюз се държат от основаната в Брюксел клирингова къща Euroclear, където те са генерирали към 3 милиарда евро доходи през предходната година.

Редица страни се оповестиха срещу директното изземване на активите заради правни съображения. Идеята за облагане на облагите с налог беше публикувана за първи път предходната година. Според организация Блумбърг обаче тя напредва постепенно, защото няколко страни - членки на Европейски Съюз, и Европейската централна банка са обезпокоени от евентуалното влияние, което този ход може да окаже върху стабилността на еврото.

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР