ЕС призовава властите в Беларус да осигурят упражняването на всички

...
ЕС призовава властите в Беларус да осигурят упражняването на всички
Коментари Харесай

ЕС призовава за честни избори в Беларус

ЕС приканва управляващите в Беларус да обезпечат упражняването на всички политически права на претендентите в идните президентски избори в страната, да се въздържат от приложимост на мощ против мирни протестиращи и от задържане на наблюдаващи, протестиращи, блогъри и публицисти по политически аргументи. Това се показва в изказване на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел във връзка плануваните за неделя избори в Беларус.

По неговите думи Европейски Съюз поддържа независимостта и самостоятелността на страната, като обръща изключително внимание на въпросите с човешките права и демокрацията. В предизборната акция хората в Беларус демонстрираха невиждано политическо придвижване за свободни избори и народна власт. Мирните дейности бяха посрещнати с неприемливи спомагателни ограничавания на свободите за събиране и на медиите, със задържане на мирни стачкуващи, наблюдаващи, публицисти и дейци, показва Борел.

Ще бъде ли прекрачена чертата в връзките сред Москва и Минск?

Самостоятелността и независимостта на Беларус може да бъдат реализирани единствено с мирни, свободни и почтени избори, декларира той. От името на Европейски Съюз Борел приканва управляващите в страната да обезпечат главните свободи на изложение и спокойно събиране, съгласно поетите интернационалните отговорности. /
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР