ЕС приема за саботаж течовете от газопроводите Северен поток 1

...
ЕС приема за саботаж течовете от газопроводите Северен поток 1
Коментари Харесай

ЕС категоричен: Изтичането на газ в Северно море е саботаж

ЕС приема за бойкот течовете от газопроводите Северен поток 1 и 2 и заплашва с контрамерки. „ Тези произшествия не са инцидентни и засягат всички нас “, разгласи висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел, съобщи The Baltic Times. Първият посланик на Европейски Съюз акцентира, че цялата налична информация до момента сочи, че течовете са резултат от съзнателно деяние.

„ Ние ще подкрепим всяко следствие, ориентирано към приемане на цялостна изясненост какво се е случило и за какво и ще предприемем по-нататъшни стъпки за повишение на нашата резистентност в енергийната сигурност “, съобщи Борел в Брюксел. Той посочи също, че всяко съзнателно спиране на европейската енергийна инфраструктура е недопустимо и ще бъде посрещнато с „ мощен и единен отговор “.

Три теча бяха открити в тръбопроводите, които придвижват газ от Русия до Европа през Балтийско море, в изключителните стопански зони на Дания и Швеция край датския остров Борнхолм, напомня изданието.

А през вчерашния ден, шведската брегова защита рапортува за още един, четвърти теч. Газът от подозрителните течове продължава да се изхвърля в Балтийско море. " За страдание излъчванията не могат да бъдат уловени или преодоляни ", сподели представител на бреговата защита. Операторът на газопровода Северен поток 1 разясни, че отстраняването на течовете е алтернатива, само че вредите първо би трябвало да бъдат оценени. Говорителят на Nord Stream 2 AG Улрих Лисек означи, че „ никой не може съществено да каже сега каква е обстановката там долу ”, само че че „ структурната целокупност на тръбопровода би трябвало да е съществено повредена ”.

Тръбопроводите бяха цялостни с съветски природен газ, само че нито един от тях в действителност не доставяше газ до терминалите в Германия. Газът през Северен поток 1 спря да тече, откакто Русия извърши ремонтни действия. Северен поток 2 по този начин и не беше пуснат в употреба след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Повече от половината газ в двата тръбопровода, към този момент е изтърван, по данни на Датската енергийна организация. С тази скорост на приключване тръбите ще бъдат изпразнени до неделя, е прогнозата на Кристофър Боцау, началник на Агенцията.  По нейни калкулации за въздействието на саботажа върху климата подхожда на към една трета от общото влияние върху климата на Дания за една година.

Изпускащият се газ се състои най-вече от метан, само че няма съответен здравен риск за популацията, изключително на остров Борнхолм в Балтийско море, показва Датската енергийна организация.

Докато газът продължава да се излива в морето, фокусът в Европа е ориентиран към това кой или какво е виновен за гърмежите, предизвикали течовете.

Кремъл отхвърли всевъзможни обвинявания. „ Доста предсказуемо и предвидимо неуместно и неуместно е да се вършат сходни догатки “, безапелационен е Дмитрий Песков в изказване пред организация Интерфакс. Той съобщи, че е належащо цялостно следствие, с цел да се откри дали повода е гърмеж.

Русия приканва за специфична сесия на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по този мотив. Очаква се срещата да се състои идната седмица, разгласи пред Telegram заместник-ръководителя на задачата на Русия в Организация на обединените нации в Ню Йорк Дмитрий Полянски. Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че Москва ще изиска съвещание на Съвета за сигурност по отношение на „ провокациите ” към тръбопроводите.

Източници от немските служби за сигурност обявиха пред DPA, че повода за случаите не е изяснена, само че има признаци за бойкот. Само държавен състезател би могъл да провежда сходна намеса заради техническата ѝ трудност, допуснаха те. „ Не може да има естествена причина за този случай “, съгласно държавния представител Щефен Хебестрайт в Берлин.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс изясни, че Съединени американски щати няма да вършат спекулации за повода за приключването на газ. „ Ние поддържаме европейските старания за следствие на това и също по този начин сме подготвени да подкрепим европейските старания за намаляване на всяко евентуално влияние върху околната среда, е формалната позиция, обявена от Прайс. Говорителят отхвърли да разяснява известията в медиите, че американските разследващи служби са предизвестили европейските си сътрудници за вероятни офанзиви против тръбопроводите през последните седмици.

Министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевичс дефинира повредата като „ умишлена офанзива “  и прикани НАТО и Европейски Съюз да „ реагират по съответния метод ”.

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг също дефинира приключването на информация като „ бойкот ” в Twitter след среща с датския министър на защитата в Брюксел.

Норвегия ускорява готовността си да отбрани своите нефтени и газови съоръжения след хипотетичния бойкот. „ Въпреки че няма съответна опасност, в този момент сме изключително фокусирани върху сигурността “, акцентира министър председателят Йонас Гар Сторе на конференция в Осло.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР