ЕС прие предизвикателството на САЩ и се въвлече в търговска

...
ЕС прие предизвикателството на САЩ и се въвлече в търговска
Коментари Харесай

Ще има ли победител в търговската война между САЩ и Европа?

Европейски Съюз одобри предизвикването на Съединени американски щати и се въвлече в комерсиална война. Брюксел разгласи, че от 1 юли вкарва мита на американски артикули за 2,8 млрд $ в отговор на нарасналите цени за импорт на стомана и алуминий, а по-късно за още 3,6 млрд евро през идващите 3 години. Това се споделя в изказване, оповестено на уеб страницата на Еврокомисията.

В листата на Еврокомисията влизат хранителни артикули, уиски, тютюневи произведения, дрехи, метали. Експертите смятат, че комерсиалната война не е преференциална ни на американците, нито на европейците, само че вредите за Европа ще са по-значителни.

Европейска комисия също ще увеличи митата от 1 юли за другите стокови групи от 10% до 50%.

Европейските служители съжаляват, че Съединени американски щати стартират комерсиална война, само че вземат решение да не остават длъжни.

Според еврокомисаря по въпросите на търговията Сесилия Малстрьом, реакцията на Европейски Съюз е обмислен и оневинен отговор на едностранното и непозволено решение на Съединени американски щати да вкарат мита за европейската стомана и алуминий. Тази реакция изцяло съответствала на интернационалното комерсиално законодателство. „ Ние съжаляваме, само че Съединени американски щати не ни оставиха различен избор” – споделил еврокомисарят.

Според Доналд Тръмп обаче безмитната външна търговия повече не може да продължава, защото „ това не е честно”. В Туитър от 3 юни той назовава безмитната търговия „ глупава” и декларирал, че Съединени американски щати „ най-сетне би трябвало да се отнесат почтено в областта на търговията”.

„ Когато вашият външнотърговски недостиг съставлява съвсем $800 млрд годишно, вие не можете да си позволите да понесете проваляне в комерсиалната война” – написа Тръмп в Туитър.

Тръмп е убеден, че „ за сметка на Съединени американски щати полза в търговията в продължение на доста години получават други страни, като искания имало и към най-верния американски сътрудник Канада. Според Тръмп, „ Канада отдавна се отнасяла доста зле към селскостопанския бизнес и към американските фермери”.

Канада е най-големият снабдител на стомана за Съединени американски щати, годишно тя експортира към 2,5 млн тона. На нея се пада 9% от вноса на алуминий в Съединени американски щати.

Канадският министър председател Джъстин Трюдо изразил страдание за наложените наказания и декларирал, че те ще доведат до ограничения в отговор.

Между Съединени американски щати, Канада и Мексико от 1994 година работи Съглашение за североамериканска зона за свободна търговия (NAFTA). Сега то ще бъде анулирано или най-малко замразено.

Преди това американският президент подписа декрет за излизане на Съединени американски щати от Транстихоокеанското партньорство, в което с изключение на Съединени американски щати влизат още 11 страни: Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам. Вашингтон напусна Парижкото съглашение по климата.

Отава и Мексико одобриха провокациите и към този момент оповестиха за ответно повишение на митата на необятна номенклатура на артикули от Съединени американски щати. Например в листата на Мексико има свинско месо, ябълки, сирене, а в канадския към този момент са включени плодови сокове.

В комерсиалните войни няма спечелили, настояват специалисти. Прословутата отбрана на вътрешния пазар, която е общоприет мотив за основателите на търговски спорове, вреди и на експортьорите, и на потребителите на артикули, попаднали под наказания.

Според специалисти, Русия не би трябвало да се надява, че в опълчването на Съединени американски щати и Европейски Съюз на нея й се открива „ прозорец от възможности”. „ Това е опълчване на две стопански развити и доста конкурентоспособни стопански системи и точно поради това сред тях се появяват несъгласия. Изобщо е необичайно в Русия да се надяват на някаква полза”, настояват западни икономисти./ БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР