ЕС препродава повече от една пета от вноса си на

...
ЕС препродава повече от една пета от вноса си на
Коментари Харесай

ЕС препродава руски газ: FT

ЕС препродава повече от една пета от вноса си на полутечен природен газ (LNG) от Русия в други елементи на света, заяви Financial Times.   

Претоварването на съветски полутечен природен газ е неразрешено в Обединеното кралство и Нидерландия, макар че данните демонстрират, че позволените доставки на съветски полутечен природен газ " рутинно се трансферират " сред танкери в Белгия, Франция и Испания, преди да бъдат изнесени към купувачи в други страни, показва изданието.  

Според FT пристанищата в трите страни от Европейски Съюз не престават да получават обилни количества съветски газ от арктическия цех за полутечен природен газ " Ямал ". Основните акционери в оборудването са вторият по величина съветски производител на газ Новатек, Китайската национална петролна корпорация и френската енергийна компания TotalEnergies.

В публикацията се показва, че пристанищата Зеебрюге в Белгия и Монтоар дьо Бретан във Франция са получили най-големите доставки на съветски полутечен природен газ от всички пристанища в Европейски Съюз през тази година.

" Обикновено претоварването се прави сред съветски танкери от " мразовит клас ", които се употребяват за придвижване сред полуостров Ямал и Северозападна Европа, и елементарни танкери за полутечен природен газ, които по-късно плават към други пристанища, освобождавайки корабите от " мразовит клас " за връщане на север ", написа FT.

По данни на изданието сред януари и септември Европейски Съюз е внесъл 17,8 милиарда куб. м съветски полутечен природен газ. Около 21% от това количество е било трансферирано в танкери, пътуващи към други страни, в това число Китай, Япония и Бангладеш, разкриват данни на Института за енергийна стопанска система и финансови разбори.   

Вносът на тръбопроводен газ от Русия е спрян най-много на фона на рестриктивните мерки, свързани с спора в Украйна. Въпреки това страните от Европейски Съюз продължиха да купуват рекордни количества полутечен природен газ от глобената страна през тази година, макар обещанието на блока да спре потреблението на съветска сила.   
Правителствата на Европейски Съюз се оказаха в затруднено състояние и за държавите-членки ще бъде " мъчно да се разгласят против износа на съветски полутечен природен газ, в случай че те самите го употребяват ", сподели Амунд Вик, някогашен държавен секретар на Норвегия по въпросите на енергетиката и консултант в консултантската компания Eurasia Group. " Тази зима ще ги забележим да вървят на пръсти към тази тематика. "

Испания, Франция и Белгия бяха измежду страните, които усилиха покупките на съветски полутечен природен газ, които до момента не бяха глобени макар многократните апели за затваряне на кранчето от страна на някои чиновници на Европейски Съюз.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР