ЕС предупреди Унгария да не премества посолството си в Израел

...
ЕС предупреди Унгария да не премества посолството си в Израел
Коментари Харесай

ЕС заклейми унгарските планове да премести посолството си в Йерусалим

ЕС предизвести Унгария да не реалокира посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим след известия в медиите, че сходно пренасяне може да се случи още идващия месец, написа европейската редакция на " Политико ".

Външните министри на Израел и Унгария - Ели Коен и Петер Сиярто са постигнали съглашение за преместването през последните дни, съгласно израелския ежедневник Zman Yisrael, цитирайки чиновници в израелското външно министерство.

Унгарското външно министерство отхвърли да удостовери или отхвърли известието на израелските медии. Но източник, осведомен с проектите, който приказва при изискване за анонимност заради деликатния темперамент на тематиката, удостовери, че преместването ще стане факт.

Подобен ход на унгарския министър председател Виктор Орбан би бил огромна дипломатическа победа за неговия израелски сътрудник и съдружник Бенямин Нетаняху, който е изправен пред критики за спорните промени на правосъдната система на Израел.

Критикувайки сходни проекти, представителят за външната политика на Европейски Съюз Петер Стано сподели, че " Европейски Съюз има дългогодишна позиция, която произтича от резолюция 478 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 1980 година, която приканва всички държави-членки на Организация на обединените нации да отдръпват посолствата и дипломатическите задачи в Израел от Йерусалим.

Решението на Унгария да реалокира дипломатическата си задача в Йерусалим би било първо за държава-членка на ЕС и рискува да подкопае дълготрайната цел на Европейски Съюз за решение с две страни на израело-палестинския спор.

Орбан направи стъпка в тази посока още през март 2019 година, когато реалокира комерсиалния отдел на унгарската задача в Израел в Йерусалим. " Унгария е водач сега, с цел да промени отношението на Европа към Йерусалим ", сподели тогава Нетаняху, добавяйки, че " има скрит план, който ви чака тъкмо до американското посолство ". Това беше отпратка към противоречивото решение на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел и да отвори посолството на Съединени американски щати в града през май 2018 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР