ЕС предоставя финансова подкрепа на 18 държави членки и на

...
ЕС предоставя финансова подкрепа на 18 държави членки и на
Коментари Харесай

ЕС отпуска 150 млн. евро за транспортиране на основни медицински изделия

ЕС дава финансова поддръжка на 18 страни членки и на Обединеното кралство за превозването на съществени медицински произведения в Европа. Подкрепата е в размер на 150 милиона евро и се дава посредством Инструмента за незабавна поддръжка. Този инструмент разреши на Европейски Съюз да финансира транспорта на товари сред април и септември 2020 година, включително на животоспасяващо персонално защитно съоръжение, медикаменти и здравно съоръжение.

Така, да вземем за пример, по него беше подкрепено превозването на взаимна пратка от над 1 000 т съществени персонални защитни средства до Чехия и Словакия. По този инструмент Европейски Съюз финансира също превозването със аероплан и трен на над 1 000 т персонални защитни средства, закупени от италианския ексклузивен комисар за изключителната обстановка, обвързвана с ковид, и повече от 400 тона защитни очила, облекло за еднократна приложимост, маски и защитни облекла за Литва.

Продължаваме да поддържаме държавите-членки на Европейски Съюз, с цел да бъдат по-добре готови да се оправят с пандемията от ковид. Финансирахме превозването на съществени медицински консумативи в целия Европейски Съюз. Изделията бяха доставени там, където бяха най-необходими, и поддържаха напъните на национално ниво за избавяне на човешки живот и по-добро съоръжение на лечебните заведения и здравните служащи, съобщи комисарят по ръководството на рецесии Янез Ленарчич.

Инструментът за незабавна поддръжка за превозване на съоръжение, медицински личен състав и пациенти

Финансирането в размер на 150 милиона евро е част от сумата от 220 милиона евро, предоставена разполагаем през април 2020 година в поддръжка на: превозването на медицински произведения до местата, където са най-необходими, посредством финансиране на товарния превоз на помощ и средства от първа нужда за държавите-членки на ЕС; прехвърлянето на пациенти сред страни — членки на Европейски Съюз, или от страни членки в прилежащи на Европейски Съюз страни, когато съществува риск здравните служби да бъдат претоварени; и превозването на медицински личен състав и мобилни медицински екипи сред страните — членки на Европейски Съюз, и в Европейски Съюз от други страни.

Инструментът за незабавна поддръжка е част от по-широкообхватна помощ от Европейски Съюз, която включва други принадлежности, като да вземем за пример Механизма за гражданска отбрана, включително rescEU, взаимните процедури за възлагане на публични поръчки и Инвестиционната самодейност в отговор на ковид, както и националните старания на държавите-членки.

Контекст

Подкрепата е част от по-широкообхватния Инструмент за незабавна поддръжка, задействан на 16 април 2020 година, който има за цел да се подкрепят напъните на страните — членки на Европейски Съюз, за битка с пандемията от ковид. Бюджетът на Инструмента за незабавна поддръжка възлиза на 2,7 милиарда евро. Инструментът е умислен по този начин, че да дава отговор на потребностите по стратегически и съгласуван метод на европейско ниво. Като средство за финансиране на Съвместната европейска пътна карта за унищожаване на противоепидемичните ограничения по отношение на ковид той способства за намаляване на непосредствените последствия от пандемията и за предугаждане на потребностите, свързани с излизането и възобновяване от рецесията.

Инструментът за незабавна поддръжка се основава на правилото на взаимност и сплотява напъните и ресурсите за бързо облекчаване на общите стратегически потребности. Той е значим европейски инструмент за поддръжка за съществуващите национални и европейски ответни ограничения за битка с продължаващата изключителна рецесия, обвързвана с публичното здраве.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР