ЕС предлага план за изграждането на сателитна интернет система на

...
ЕС предлага план за изграждането на сателитна интернет система на
Коментари Харесай

ЕС планира своя сателитна интернет система, за да конкурира SpaceX и Amazon

ЕС предлага проект за построяването на сателитна интернет система на стойност няколко милиарда евро макар предходните възражения на надзорния си орган, оповестява Financial Times. Целта е Старият континент да може да се конкурира с Amazon и SpaceX. Намерението на Брюксел за даване на криптирано широколентово покритие беше показано във вторник в изменен тип, откакто предложенията бяха отхвърлени два пъти от Комитета за регулаторен надзор на Европейската комисия. Бордът, който ревизира оценките на въздействието на предложенията, показани от комисията, счита, че програмата ще докара до непотребни разноски и ще се конкурира с комерсиалните услуги.

Инициативата за сигурни връзки е показана от комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, който желае Европейски Съюз да построи трета сателитна мрежа в ниската околоземна орбита, която да обезпечава сигурни връзки и достъп до интернет. Европейски Съюз към този момент разполага със сателитните системи " Галилео ", световна навигационна система, и " Коперник ", която се употребява за наблюдения на Земята. В понеделник Тиери Бретон декларира в изявление пред френската телевизия BFM, че Европейски Съюз се нуждае от самостоятелна криптиранa система, която държавните управления и фирмите да могат да употребяват.

" Задължително е Европа да има лично съзвездие, а не да зависи от американците и китайците. То ще се движи в посока север-юг и ще пази връзките ни при положение на хакерска атака. То има военно и суверенно измерение. Можем да предложим съгласуваност на африканския континент ", съобщи той.

Европейски Съюз създава тази идея, откакто през 2020 година Англия купува дял в сателитния оператор OneWeb. Миналата година Eutelsat, в която френското държавно управление има акции, влага в OneWeb, което кара Бретон да се запита дали Eutelsat може да взе участие в плана на Европейски Съюз.
Реклама
Европейски Съюз има намерение да предлага услуги на потребителите в отдалечени места без широколентов достъп. Но системата Starlink на SpaceX субсидира в огромна степен хардуера, нужен за приемането на услугата, като таксата им е 499 $, до момента в който действителната цена е най-малко четири пъти по-висока.
Два пъти отхвърлена до момента
Комитетът за регулаторен надзор два пъти е отхвърлил оценката на въздействието на Европейска комисия въз основата, че други разновидности не са били изцяло прегледани, оповестяват двама души, осведомени със случая. Направени са някои промени, откакто планът е бил отритнат, като е стихотворец ангажимент за включване на дребни компании в проектирането и построяването на системата, тъй че да се подтиква галактическата промишленост на Европейски Съюз. Бизнесите ще бъдат приканени да обезпечат 2 милиарда евро от първичната инвестиция в границите на публично-частно партньорство.

Рядко се случва даден план да бъде отритнат два пъти от надзорния орган на комисията и нормално схемата се блокира, в случай че Марош Шефчович, заместник-председател на Европейска комисия по междуинституционалните връзки, не се съгласи да я продължи. Един европейски посланик декларира, че макар че някои от страните членки имат известни запаси, те имат вяра, че проектът ще бъде утвърден.

Комисията е упълномощила на компании, измежду които Airbus, SES и Eutelsat, да извършат техническо изследване за плана. Оперативните разноски се чака да бъдат високи, защото спътниците в ниската околоземна орбита би трябвало да бъдат подменяни почти всеки 5 до 7 години.
Реклама
SpaceX, благосъстоятелност на милиардера Илън Мъск, е изстреляла близо 2000 спътника и е кандидатствала за лицензи за над 40 хиляди Проектът Kuiper на Amazon ще включва повече от 3 хиляди спътника.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР