ЕС постигна сделка за помощта от 50 млрд. евро за

...
ЕС постигна сделка за помощта от 50 млрд. евро за
Коментари Харесай

Орбан постигна незадължителен преглед след две години на сделката за 50 млрд. евро за Украйна

ЕС реализира договорка за помощта от 50 милиарда евро за Украйна, Унгария няма да може да постанова несъгласие
Лидерите на Европейски Съюз се съгласиха на доброволен обзор след две години, " в случай че е належащо "

Орбан: Европа бърка, като не приема съществено гласа на народа

Само един час след срещата на върха в Брюксел водачите на Европейски Съюз съумяха да реализират съглашение, което ще разреши на блока да изпрати 50 милиарда евро (54 милиарда долара), заяви ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел във връзка договарянията за смяна на бюджета на Европейски Съюз.

Преди началото на срещата водачите от Европейски Съюз ускориха натиска против Унгария да вдигне ветото си и споделиха на премиера Виктор Орбан, че би трябвало да реши на чия страна е на фона на екзистенциалното предизвикателство на войната на Русия.

" Имаме договорка. Всички 27 държавни и държавни ръководители утвърдиха даването на спомагателни 50 милиарда евро за Украйна от европейския бюджет ", написа  Мишел в обществената мрежа " Х ".

Това значи, че Унгария е вдигнала ветото си върху вземането на решение. Според Мишел това значи устойчиво, дълготрайно, предвидимо финансиране за Украйна.

Европейската комисия ще изготвя всяка година отчет за осъществяването на постигнатото съглашение за обезпечаване на общо 50 милиарда евро за Украйна до 2027 година, се показва в решенията от днешното съвещание на Европейския съвет.

Предвижда се държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз да разискват отчета и при нужда на две години да изискват от Европейска комисия да внесе оферти за спомагателни промени в европейския бюджет. Днешното решение сочи, че Киев ще получи 33 милиарда евро заеми и 17 милиарда евро подаяние, в което може да бъдат причислени и лихвите от запорираното в Европейски Съюз съветско имущество по силата на европейските наказания.

Средствата ще послужат за възобновяване на Украйна, за възстановяване на живота на украинците и за в допълнение доближаване на страната с Европейски Съюз, се добавя в заключенията. Отбелязва се, че с цел да получи средствата, Украйна би трябвало да резервира многопартийната система, върховенството на закона, спазването на човешките права и да ползва ограничения против корупцията, измамите и други нередности.



Според дипломати в подмяна на " зелената светлина " за помощта за Украйна блокът не е поел ангажимент да деблокира фондове на стойност милиарди евро за Унгария, които са замразени от Брюксел поради опасения за положението на човешките права и върховенството на закона в страната. По думите им в договорката са включени годишни разисквания на пакета, както и опция след две години той да бъде преразгледан, " в случай че това е належащо ", но не е било включено право на несъгласие за Будапеща.

Решението на Европейски Съюз идва в миг на неустановеност по отношение на бъдещата помощ на Съединени американски щати за Украйна. Някои чиновници на Европейски Съюз обявиха, че без нова бюджетна поддръжка Киев ще изчерпи парите си през март.

На предходната среща на водачите на Европейски Съюз през декември унгарският министър председател Виктор Орбан блокира вземането на решение за помощта за Украйна. След това Будапеща предложи бюджетните преводи към Украйна да бъдат одобрявани всяка година.

Днешното решение беше бързо приветствано от украинския министър председател Денис Шмихал, който изрази своята признателност на Мишел и водачите на Европейски Съюз. " Всеки ваш глас е важен принос за нашата обща победа ", написа той в обществените мрежи.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски  сподели, че помощта ще заздрави дълготрайната икономическа и финансова непоклатимост на страната му, която навлиза в третата година на войната против Русия. Киев е мощно подвластен от западната помощ и сподели, че чака да получи първия транш от Европейски Съюз на стойност 4,5 милиарда евро през март.

Преди съвещанието полският министър председател Доналд Туск разяснява: " Няма проблем с по този начин наречения проблем с умората на Украйна. Сега имаме отмалялост от Орбан в Брюксел ".

Орбан през днешния ден не се изрече пред публицисти, когато дойде за срещата на върха. Вместо това той разгласява свои фотоси в обществените мрежи, на които се вижда по какъв начин се разхожда към трактори преди митинг на фермери в Брюксел.
Орбан: Европа бърка, като не приема съществено гласа на народа
Днешното решение идва часове откакто министър-председателят на Унгария Виктор Орбан се срещна нощес с протестиращи фермери в Брюксел, съобщи Франс прес. Агенцията означи, че унгарският министър председател е застанал на страната на " народа " в миг, в който против него се беше надигнал фронт от водачите на останалите 26 страни членки на Европейския съюз по въпроса за новия пакет от помощи за Украйна, който в последна сметка бе утвърден.

" Европа бърка, като не приема съществено гласа на народа ", декларира Орбан във видео, оповестено в неговия профил в обществената мрежа " Facebook ". Видеото демонстрира по какъв начин унгарският министър председател върви сред трактори в мрака и се ръкува с стачкуващ.

Хиляди селскостопански машини блокираха улици в Брюксел през днешния ден преди срещата на върха на Европейски Съюз за помощта за Украйна. Селскостопански производители от Европа недоволстват от политиката на Европейски Съюз, най-много във връзка с несъразмерното отваряне на Европейския съюз и неконтролирания импорт на аграрни артикули от Украйна.

" Европейската комисия е длъжна да съставлява ползите на европейските фермери във връзка с Украйна, а не противоположното ", съобщи във видеопослание, публикувано от неговата партия " Фидес ", Орбан, критикувайки " нелоялната " съгласно него конкуренция от страна украинските аграрни артикули.

" Решението на казуса е да се сменят виновните по този въпрос фактори в Брюксел " по време на изборите за европарламент през юни, добави Орбан.

ORBAN STREPITOSO Abbandona la cena con i leader UE e scende in Piazza accanto agli agricoltori francesi. Mai nessuno aveva sfidato in modo così eclatante l`associazione di assassini di Bruxelles

По-рано тази седмица маджарски министър председател националист към този момент разгласи, че мобилизацията на силите на селскостопанските производители е посочила " какъв брой сериозен проблем е Украйна за Европа без значение от войната ".

" Трябва да бъдем изключително деликатни, тъй като Украйна е голяма страна ", сподели Орбан в изявлението си за френското списание " Поан ", като добави, че доближаването, и дори присъединението на Украйна към Европейски Съюз " може да има големи, пагубни последствия за европейските стопански системи, и по-специално върху селскостопанския бранш ".

Агенция Франс Прес показва, че предходната седмица мозъчният концерн " Матиас Корвинус ", обвързван с унгарското държавно управление, разгласи, че е " горделив да взе участие " в организацията на фермерския митинг пред постройката на Европейския парламент в Брюксел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР