ЕС постигна съгласие за десети кръг от санкции във връзка

...
ЕС постигна съгласие за десети кръг от санкции във връзка
Коментари Харесай

ЕС налага пореден пакет санкции на Русия

Европейски Съюз реализира единодушие за десети кръг от наказания по отношение на съветската война в Украйна в петък, когато се навърши една година от нахлуването на Москва, заяви шведското председателство на блока пред Агенция Франс Прес.

Пакетът – десетият, който Европейски Съюз постанова след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 година – съдържа, съгласно информацията „ целенасочени ограничаващи ограничения против физически и юридически лица, които поддържат войната, популяризират агитация или доставят безпилотни летателни апарати, употребявани от Русия във войната “.

Окончателното утвърждение на глобите се очакваше рано в събота, в случай че никоя страна от Европейски Съюз не повдигне несъгласие в последния миг.

След това детайлностите за включените в листата лица и формирания ще бъдат оповестени в формалния вестник на Европейския съюз.

Един от дипломатите на Европейски Съюз съобщи пред Агенция Франс Прес, че в листата са включени 120 физически и юридически лица, както и още три съветски банки.

Мерките на Европейски Съюз повтарят глобите, оповестени по-рано от Съединените щати и Англия, и идват след изказването на Г-7, в което се предизвестява за наказания за всяка страна, която подкрепя Русия в нейната война.

Друг посланик от Европейски Съюз съобщи, че съглашението за глобите не съдържа „ никакъв компромис “ с предлагането, показано на страните членки от Европейската комисия.

В този препоръчан пакет се дава обещание да се приключи доставката на промишлени артикули на стойност 11 милиарда евро (12 милиарда долара) за Русия и да се насочи към производителите на дронове в Иран, чиито безпилотни самолети, съдържащи бойни глави, Москва употребява за набези против украински цели.

Ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен съобщи, че стоките, сложени под наказания за Русия, ще включват електроника и машинни елементи, които могат да се употребяват в съветски безпилотни самолети, ракети, хеликоптери и други оръжейни системи.

Тя съобщи, че седем ирански структури, които дават артикули с двойна приложимост на Русия, също са включени в предлагането на Комисията за наказания.

Европейски Съюз към този момент наложи на Москва девет пакета от невиждани наказания, засягащи основни съветски експортни артикули като нефт, в опит да понижи военния запас на съветския президент Владимир Путин.

Няколко дипломати от Европейски Съюз обявиха пред Агенция Франс Прес, че недоволства от страна на Полша са забавили постигането на съглашение по последните наказания, защото Варшава ги е сметнала за незадоволителни.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки съобщи по време на визитата си в Киев, преди да бъде оповестено съглашението за глобите на Европейски Съюз, че предложенията от Брюксел са „ прекомерно меки и прекомерно слаби “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР