ЕС подкрепя дългоочаквания морски коридор, позволяващ изпращането на помощ от

...
ЕС подкрепя дългоочаквания морски коридор, позволяващ изпращането на помощ от
Коментари Харесай

Отварят морски коридор за помощи за Газа

ЕС поддържа дълго чакания морски кулоар, допускащ изпращането на помощ от Кипър до крайбрежията на Газа.

Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при визитата си в пристанището на Ларнака на Острова на Афродита през днешния ден.

Коридорът би трябвало да бъде публично отворен този уикенд. Първата пилотна интервенция ще стартира в събота или неделя, когато има подобаващи условия.

Ръководената от Кипър самодейност, наречена „ Амалтея “, е подкрепена от Европейска комисия, Германия, Гърция, Италия, Нидерландия, Кипър, ОАЕ, Англия и Съединени американски щати. Това ще разреши увеличение на доставките на филантропична помощ, които са мощно лимитирани по суша. Пътищата са следени от Израел след експлоадирането на войната на 7 октомври 2023 година

Комисията може да разиска и спомагателни разновидности, в това число втурване с парашут на филантропични товари в Газа, добави Фон дер Лайен. Европейски Съюз към този момент даде обещание 250 милиона евро в помощ на палестинците тази година.

„ Морският кулоар може да направи действителна смяна в тежкото състояние на палестинския народ, само че паралелно с това нашите старания за даване на филантропична помощ посредством всички вероятни направления ще продължат “, сподели Фон дер Лайен на взаимна конференция с кипърския президент Никос Христодулидис.

Часове по-рано американският президент Джо Байдън удостовери в годишната си тирада „ За положението на Съюза “, че Съединени американски щати ще основат пристанище на брега на Газа, с цел да усилят доставката на животоспасяваща помощ.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР