ЕС подкрепи европейските стремежи на Украйна, но поряза надеждите й

...
ЕС подкрепи европейските стремежи на Украйна, но поряза надеждите й
Коментари Харесай

Нидерландия спъва Украйна за бързо приемане в ЕС

ЕС поддържа европейските желания на Украйна, само че поряза очакванията й за бързо участие.

Това стана ясно тази заран, откакто завърши първия ден от Европейския съвет във Версай.

И още веднъж, както и при разискването на европейския бюджет преди година и половина, казусът пристигна от Нидерландия и нейния министър председател Марк Рюте. Още при идването си на срещата през вчерашния ден той предизвести, че е още рано да се разисква подадената от украинския президент Владимир Зеленски молба за участие на Украйна в Европейски Съюз.

„ Това е процедура, която трае година. Трябва да забележим какво можем да създадем в кратковременен проект. Всички страни в западната част на Европа, с които беседвам, споделят, че не би трябвало да се хваща експресът, да има бърза процедура или процедура за ускорено приемане “, сподели той.

Но незабавно по-късно посочи, че най-малко на този стадий въпросът не е за това дали някой е за или срещу участието на Украйна.

Според източници в Брюксел мнението на Нидерландия се споделя от Германия и някои други страни. Опасенията са, че всяко позоваване на член 40 от (ДЕС) ще разгневи още повече съветския президент Владимир Путин. Въпросният член гласи:

„ Условията за приемане на нови членове и налагащите се от това приемане промени на Договорите, върху които се основава Съюзът, се уреждат в съглашение сред държавите-членки и страната, подала молба за участие. “

Което значи, че е допустимо ускорено приемане. Същото се отнася освен за Украйна, само че и за Грузия и Молдова, които също подадоха неотдавна молби за приемане в Европейски Съюз.

Все повече обаче в Брюксел се постанова схващането, че войната в Украйна е провокирана не толкоз от желанието й да се причисли към НАТО, както настояват в Русия. А от устрема й към Европейски Съюз, който в действителност е основният зложелател на режима на Путин със своите правила и демократично устройство.

Домакинът на срещата - френският президент Еманюел Макрон, чиято страна сега ръководи Съвета на Европейски Съюз, също сподели, че не е доста податлив за бърза процедура.

„ Можем ли да открием процедура за участие със страна, която е във война? Не мисля “, сподели той след заседаниието.

Но добави:

„ Можем ли да затворим вратата и да кажем: „ Никога? “ Би било незаслужено. “

Вероятно ставаме очевидци на появяването на сходство на „ групата на спестовните “, отпред на която стоеше Марк Рюте. Тогава Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания съумяха да извоюва част от отстъпките във вноските в европейския бюджет.

Присъединяването към Европейски Съюз нормално лишава години и изисква осъществяването на строги критерии – от икономическа непоклатимост до битка с корупцията и съблюдаване на човешките права.

Тази заран бе публикувано на европейските водачи за съветската експанзия против Украйна.

„ Русия и нейният съизвършител Беларус носят цялостната отговорност за тази нападателна война, а на виновните лица ще бъде потърсена сметка за осъществените закононарушения, в това число за безогледните набези против цивилното население и цивилен обекти. В това отношение приветстваме решението на прокурора на Международния углавен съд за започване на следствие “, акцентират ръководителите на страните членки.

Те упорстват също по този начин сигурността и сигурността на нуклеарните уреди в Украйна да бъдат неотложно обезпечени благодарение на Международната организация за атомна сила (МААЕ).

„ Европейски Съюз и неговите страни членки ще продължат да демонстрират взаимност и да оказват филантропична, здравна и финансова поддръжка на всички бежанци и на приемащите ги страни. Призоваваме средствата да бъдат предоставени неотложно посредством бързо приемане на предлагането за дейности по линия на доближаването за бежанците в Европа (CARE) и посредством ReactEU “, се споделя още в изказването.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР