ЕС подготвя мащабен проект за субсидии, за да предотврати унищожаването

...
ЕС подготвя мащабен проект за субсидии, за да предотврати унищожаването
Коментари Харесай

ЕС се подготвя за надпревара със САЩ по отношение на субсидиите: Politico

ЕС приготвя огромен план за дотации, с цел да предотврати унищожаването на европейски компании от американски съперници, които получават държавна помощ, заяви Politico, базирайки се на свои източници.

Двама високопоставени чиновници на Европейски Съюз обявиха пред новинарския уеб страница, че разногласието се отнася до така наречен закон за понижаване на инфлацията - скица за промишлени дотации на стойност 369 милиарда $, въведена от президента на Съединени американски щати Джо Байдън в поддръжка на зелените промишлености.

Според отчета чиновниците на Европейски Съюз се притесняват, че в този момент предприятията ще бъдат изправени пред съвсем неизпълним напън да пренасочат нови вложения към Съединени американски щати, а не към Европа.

" Европа е изправена пред двоен удар с чук от Съединени американски щати ", оповестява Politico, като отбелязва, че Европейската комисия и страните членки " са осъзнали, че би трябвало да работят бързо, в случай че желаят да предотвратят превръщането на континента в индустриална пустота "

Източниците настояват, че сега Брюксел работи по незабавна скица за ориентиране на средства към основни високотехнологични браншове. Това ще бъде " Европейски фонд за суверенитет ", който ще оказва помощ на предприятията да влагат в Европа и да съблюдават амбициозни екологични стандарти, обясниха те.

 Според известията Европейски Съюз е трябвало да работи " извънредно бързо ", защото фирмите към този момент вземат решения къде да изградят бъдещите си фабрики за всичко - от акумулатори и електрически коли до вятърни турбини и микрочипове.

Неназованите длъжностни лица показват още една причина за бързата реакция на Брюксел - с цел да се избегне опцията обособените страни от Европейски Съюз да се оправят сами с отпущането на незабавни пари.

Междувременно в понеделник ръководителят на индустрията на Европейски Съюз Тиери Бретон предизвести, че новият пакет от дотации на Байдън съставлява " екзистенциално предизвикателство " за европейската стопанска система, като акцентира, че в този момент е въпрос на изключителна неотложност " да се обърне процесът на деиндустриализация ".

 Законът за понижаване на инфлацията би могъл да навреди изключително доста на страните от Европейски Съюз, произвеждащи коли, като Франция и Германия, защото предизвиква потребителите да купуват американски коли, когато става въпрос за електрически транспортни средства.

" Тъй като дипломатическото решение наподобява малко евентуално, а Брюксел желае да избегне тотална комерсиална война, конкуренцията за дотации в този момент наподобява все по-вероятна като противоречив проект Б ", се споделя в отчета.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР