ЕС планира спешна намеса на пазара за електроенергия в блока,

...
ЕС планира спешна намеса на пазара за електроенергия в блока,
Коментари Харесай

ЕС обещава спешна намеса за ограничаване на цените на енергията

ЕС възнамерява " незабавна интервенция " на пазара за електрическа енергия в блока, с цел да ограничи внезапното повишаване на цените. Това сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

" Рязкото повишаване на цените на електрическата енергия в този момент разкрива рестриктивните мерки на сегашната ни пазарна конструкция. Той е създаден за разнообразни условия. Ето за какво в този момент работим по незабавна интервенция и структурна промяна на пазара на електрическа енергия " уточни още тя.

Забележките ѝ идват на фона на възходящия напън през последните месеци от страна на държавните управления на страните членки, които настояват, че системата не е била проектирана да се оправи с изключителната обстановка в енергетиката, провокирана от скока на цените след нахлуването на Русия в Украйна.

Правителствата започнаха ограничения, вариращи от директни помощи за семействата до ограничение на цените на електрическата енергия. Но защото разноските за краткосрочни ограничения в страни като Гърция към този момент възлизат на съвсем 4% от Брутният вътрешен продукт, законодателите упорстват за интервенция на европейско ниво.

" Трябва да изправим енергийния пазар. Решението на равнище Европейски Съюз е най-хубавото, с което разполагаме ", съобщи в понеделник чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела, обявявайки, че привиква изключителна среща на министрите на енергетиката на блока, планувана за 9 септември.

Мненията измежду страните от Европейски Съюз бързо се трансформират в интерес на цялостна смяна на енергийните пазари - нещо, което до момента беше мнение на малцинството.

" Необходимо е да създадем структурни промени, които да допринесат за бързия спад на цените още веднъж. Съществува огромна подготвеност да се промени нещо и това, коства ми се, е доста общо измежду държавните и държавните ръководители в Европа ", съобщи немският канцлер Олаф Шолц.

По-късно в понеделник по време на спор с немския министър на стопанската система Роберт Хабек фон дер Лайен призна, че след въвеждането на незабавните ограничения блокът се нуждае от " фундаментална промяна на пазара на електрическа енергия ".

Испания и Португалия към този момент получиха позволение от Брюксел да лимитират цените на природния газ, а групата на недоволните страни се усилва. Миналата седмица белгийският министър-председател Александър де Кроо също разиска ограничение на цените с фон дер Лайен.

" Пазарът се проваля изцяло. Трябва да обмислим ограничения, които преди бяха немислими, като да вземем за пример цялостно преразглеждане на енергийния пазар ", сподели представител на белгийското министерство на енергетиката.

Франция към този момент е въвела народен таван на цените на силата и е дала обещание да ги " овладее " през идната година.

Кризата в енергетиката е вследствие на рекордно високия растеж на цените на газа, провокиран от дейностите на съветския държавен енергиен колос " Газпром ". Компанията неведнъж лимитира и даже спря газовите потоци към няколко страни от Европейски Съюз. Доставките по газопровода " Северен поток 1 " все още са на равнище 20% от дневния му потенциал.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР