ЕС планира да увеличи петократно финансовата си подкрепа за африканската

...
ЕС планира да увеличи петократно финансовата си подкрепа за африканската
Коментари Харесай

Европа търси алтернатива на руския газ в Мозамбик

Европейски Съюз възнамерява да усили петократно финансовата си поддръжка за африканската военна задача в Мозамбик, разкрива вътрешен документ на съюза, представен от Ройтерс. Целта на самодейността е да помогне на страната да се оправи със засилващите се ислямистки офанзиви. Те са директно ориентирани против значими газови планове, чиято цел е да оказват помощ на Стария континент да се отърве от зависимостта си от съветските газови доставки.

Енергийната рецесия, подбудена от съветската инвазия в Украйна, даде тласък на европейските компании да погледнат по-сериозно към богатия на газ северен бряг на Мозамбик. Там се възнамерява построяването на огромен терминал за полутечен газ, само че точно там, в провинция Кабо Делгадо от 2017 година насам работят бойци, свързани с Ислямска страна и заплашват газовите планове, оценени на милиарди долари.

Европейският проект има за цел също така да отвърна съветското и китайското въздействие в района, три години откакто частната съветска паравоенна организация „ Вагнер " изтегли хората си от Мозамбик след серия провали от локалните ислямисти, както и да насърчи локалните управляващи повече да не търсят помощ от Русия или Китай.

Междувременно ситуацията в Кабо Делгадо беше удържано под надзор с помощта на намесата на африканска военна задача и на войски от Руанда, които съумяха да прекратят настъплението на ислямистите и ненапълно да ги отхвърлен. Но съгласно европейския документ с дата 10 август " обстановката остава доста нестабилна и офанзивите с невисок интензитет продържават в разнообразни региони ".

В документа се показва, че Европейската работа за външно деяние (EEAS) предлага отпущането на 15 милиона евро за африканската задача в Мозамбик до 2024 година, а в околните месеци се чака да бъде препоръчана помощ и на руандийската задача. Решение по въпроса се чака на среща на военни специалисти на Европейски Съюз, планувана за 25 август.
Френският енергиен колос " Тотал " (Total) стои отпред на интернационален консорциум за рандеман на газ край крайбрежията на северен Мозамбик и за построяването на терминала за полутечен газ, откъдето танкерите да го транспортират до Европа и Азия.

Мозамбик разполага с третите най-големи ресурси на природен газ в Африка след Нигерия и Алжир. Европейски Съюз се притеснява, че без поддръжка за военните задачи, страната още веднъж може да загуби надзор върху богатите на газ северните територии. През последните месеци ислямистите ускориха офанзивите в района.

Европейската поддръжка към този момент се планува да бъде лимитирана до " съоръжение с несмъртоносен темперамент " като радари, детектори за мини, лодки и здравно съоръжение, се показва в документа, въпреки и от африканската задача да настояват, че се нуждаят от същински оръжия.

Въпреки забавянията, породени от бойните дейности в региона " Тотал " възнамерява да стартира добива на газ през 2024 година Запасите в района се правят оценка на трилиони кубически метри газ, което е доста над годишния импорт от Русия.

Италианската енергийна компания " Ени " (ENI) се надява да стартира доставки на газ за Европа от прилежащо газово поле още тази година благодарение на плаващ терминал за полутечен газ, който обаче има стеснен потенциал. Активност в Мозамбик имат и други огромни международни компании, като да вземем за пример американския колос " ЕксънМобил " (ExxonMobil).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР