ЕС планира да осигури 100 млрд. евро от нужната сумаМеждународната

...
ЕС планира да осигури 100 млрд. евро от нужната сумаМеждународната
Коментари Харесай

Възстановяването на Украйна може да струва 750 млрд. долара

ЕС възнамерява да обезпечи 100 милиарда евро от нужната сумаМеждународната финансова поддръжка зависи от триумфа на Украйна в битката с корупциятаЗамразените съветски запаси са евентуален източник на средства
Главният икономист на Европейската банка за възобновяване и развиване съобщи през май, че " интернационалната общественост и частният бранш имат голямо предпочитание да влагат във възобновяване на Украйна ". Международната конференция за възобновяване на Украйна, която стартира в понеделник в Лугано, ще тества тази подготвеност. Мащабът на нужните средства е голям. Според план, с който Europe Express са се срещнали преди конференцията, украинските управляващи правят оценка програмата за възобновяване на страната измежду края на съветската инвазия на над 750 милиарда $.

Сред целите са макрофинансовата непоклатимост и защитата - две области, в които Киев към този момент получава поддръжка. Десетки милиарди ще са нужни и за огромни инфраструктурни планове, в това число в региона на енергетиката, възобновяване на жилищния фонд и напояването в селското стопанство. От поддръжка ще се нуждае и финансовата система.
Реклама С поддръжката на Европейската инвестиоционна банка
Според проектоплана, който ще бъде показан в Лугано, Европейската капиталова банка (ЕИБ) ще предложи основаването на " поверителен фонд ЕС-Украйна ", който да ръководи разноските по целевите планове. Банката възнамерява да притегли средства от донори, като предложи гаранции, безплатни средства за вложения и техническа помощ, ориентирани към възобновяване на устойчива инфраструктура и възкръсване на стопанската система.

Европейска инвестиционна банка счита, че доверителният фонд би могъл да стартира да работи в границите на няколко седмици, защото в него се употребяват подготвени структури, които към този момент са изпитани при възобновяване от ковид-19. Първоначалната стойност на фонда ще бъде към 20 милиарда евро, което ще му разреши да активизира до 100 милиарда евро вложения.

Ако доверителният фонд бъде основан още през септември, той ще може да стартира да финансира планове до края на тази година. Финансирането би могло да включва гаранции за понижаване на риска при вложенията за възобновяване на развалени електрически мрежи и ремонт на разрушени железопътни линии, да вземем за пример.
Финансовата помощ под корупционни закани
За да бъде отпусната финансовата помощ, тя би трябвало да бъде утвърдена от всички страни в Европейски Съюз. Пред тях обаче стои въпросът дали украинската страна ще съумее да се освободи от корупцията и олигархичната система, която я е превзела. Международният опит сочи, че способността на страните, наранени от военни спорове да оползотворят пълноценно помощта, която получават, зависи най-много от равнищата на корупция в тях.
Реклама Русия продължава войната, само че това не стопира Киев и евроатлантическите му сътрудници да възнамеряват възобновяване на страната.
Според изявление на украинския финансов министър Серхий Марченко пред Financial Times, ремонтът на мостове и възобновяване на електро- и водоснабдяването в засегнатите градове е непосредственият приоритет. Според него обаче е време да се намерения и за институционални промени, изключително за антикорупционни ограничения и укрепването на върховенството на закона.

" Сега въпросът не е единствено в парите. Това е въпрос на правила. Какво би трябвало да направи Украйна, с цел да притегли директни задгранични вложения? ", споделя той.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Политика 2 Свят 3 Свят 1 Градове 2 Коментари и разбори 3 Строителство и парцели Реклама
Професорът по стопанска система в университета " Бъркли " Юрий Городниченко, представен от британското издание, предизвестява, че в предишното Украйна не е съумяла да извърши обещенията, направени в подмяна на интернационална финансова поддръжка.

В отчет на Европейската счете палата от септември 2021 година се установи, че макар многократните старания на Европейски Съюз за възстановяване на върховенството на закона в Украйна " корупцията в огромни размери и завладяването на страната са ендемични: като се изключи че пречат на конкуренцията и растежа, те вредят и на демократичния развой ".

" Надявам се, че този път ще бъде друго ", прибавя Городниченко, който е украинец. " Но действителността е, че нашите институции са много слаби. Ето за какво Украйна се нуждае от " външна котва ", каквато да вземем за пример е опцията за присъединение към Европейски Съюз.
Лостът на участието в Европейски Съюз
На 23 юни Европейски Съюз даде на Украйна статут на страна претендент за участие. Пълноправното участие обаче е отдалечен небосвод за страната и зависи значително от способността и да се пребори с корупцията. В най-хубавия случай " морковът ", подаден от Европейски Съюз, ще е тласък за Киев да прави смислени промени.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама
" Новият статут носи рамка, която да подсигурява, че политиците ще донесат измененията, които украинците желаят и заслужават, посредством промени, с цел да минат на последващо равнище към пълноправно участие. Хубав образец за това е скорошната ратификация на Истанбулската спогодба за попречване и битка с насилието над дами и домашното принуждение ", показва Уляна Готлиб, член на Nordic Ukraine Forum.

Това обаче е дребна крачка. Страната би трябвало да направи политическата и правосъдната си система съвместими с тези на Европейски Съюз.

Същевременно Брюксел е наясно, че без значение по кое време Украйна завоюва участие, Европа ще покрие по-голямата част от разноските за възобновяване, защото войната е на прага ѝ. Според Financial Times, длъжностни лица в европейските институции виждат преимущества в съчетаването на напъните за възобновяване с интензивните промени и мониторинг, които нормално се изискват от страните, придобили статут на претенденти за участие в Европейски Съюз.

Те се надяват, че обещанието за участие в Европейски Съюз ще притегли задгранични вложители и в същото време ще ангажира украинската общност с мъчителния развой на промени, което ще усили възможностите за сполучливо възобновяване на следвоенна Украйна.
Русия да заплати сметката
Осъзнавайки какъв брой далечна е концепцията за военни репарации, Европейски Съюз и Съединени американски щати търсят способи за конфискация на съветски активи, с които да покрият най-малко част от вредите, пречинени от режима на Путин. Валутните запаси на Руската централна банка в чужбина, които бяха замразени скоро след нашествието, са евентуален източник на средства. Те възлизат на стотици милиарди евро.

Сред покровителите за този метод на деяние е висшият представител на Европейски Съюз по външните въпроси Жозеп Борел. " Бих подкрепил концепцията, тъй като тя е разумна ", споделя Борел пред FT.

Макар че има прецеденти за изземване на държавни активи, в това число дейностите на Съединени американски щати против централната банка на Афганистан при започване на тази година, поемането на контрола върху съветските запаси би било взривоопасно начинание поради размера им.
Свързани публикации Чехия поема председателството на Европейски Съюз в опит да позволи няколко рецесии 4 юли 2022, 07:51 Европейска комисия пренасочва още 3.5 млрд евро за потребностите на бежанците 29 юни 2022, 15:54 Рецесията в Съединени американски щати и Европа става все по-вероятна 27 юни 2022, 12:29 Шолц отхвърли възобновяване на естествени връзки с Русия в близко бъдеще 23 юни 2022, 16:29 Икономическият спад в Русия ще изтрие 15 години развиване 20 юни 2022, 13:07 Полша към този момент изпитва компликации с помощта за украинските бежанци 6 юни 2022, 12:29 Фондът за възобновяване на Европейски Съюз промени метода, по който Европа харчи пари 1 юни 2022, 10:20 Възстановяването на Украйна: проектът " Маршал " на XXI в. 21 април 2022, 06:29 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Веселин Нанов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР