ЕС отхвърли искането на САЩ за икономическа изолация на Иран

...
ЕС отхвърли искането на САЩ за икономическа изолация на Иран
Коментари Харесай

ЕС отхвърли искането на САЩ за икономическа изолация на Иран

ЕС отхвърли настояването на Съединени американски щати за икономическа изолираност на Иран и одобри юридически инструмент за отбрана на работещите в Иран европейски компании от американските наказания, разгласи висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини, представена от " Франс прес ".

" Одобрихме актуализацията на блокиращия статут и вземаме всички ограничения да позволим на Иран да се възползва от икономическите следствия на анулацията на глобите ", сподели Могерини след среща с външните министри на страните от Европейски Съюз.

Европейският блокиращ закон ще влезе в действие на 6 август, датата на първата група американски наказания. Втората група ще влезе в деяние на 4 ноември, по време на междинните избори за Конгрес на Съединени американски щати.

Целта на този правилник от 1996 година е да се противодейства на обстоятелството, че американските наказания важат за всички физически и юридически лица по света според правилото на екстериториалност на американското право. Много европейски компании като петролната компания " Тотал " взеха решение да се изтеглят от Иран, в случай че за тях не се направи изключение от американските наказания. Вашингтон отхвърля да направи изключение от глобите си за европейските компании.

Могерини призна, че това е сложна задача, защото " Съединени американски щати имат немалка тежест в международната стопанска система ". " Не съм в положение да кажа дали напъните ни ще са задоволителни, само че вършим каквото можем, с цел да избегнем гибелта на иранското нуклеарно съглашение, тъй като последствията за всички нас биха били пагубни ", предизвести тя.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан настоя, че би трябвало да се разреши на Иран да продължи да продава петрола си. " Европейски Съюз и другите страни подписали съглашението с Иран през 2015 година - Китай и Русия, търсят финансов механизъм, който да подсигурява на Иран, че може да изнася петрола си ", сподели той. Службите на европейския комисар за енергетиката Мигел Канете работят по този механизъм и се чакат оферти, заяви дипломатически източник.

По европейски данни енергийният бранш е донесъл 50 милиарда $ доходи на Иран през 2017 година Те идват най-вече от петрола, тъй като износът на природен газ е невисок - 10 милиарда куб. м през 2017 година Иран изнася по 3.8 милиона барела нефт на ден, 20 % се купуват от Европейски Съюз, а 70 % от Китай и други азиатски страни. Очаква се покупко-продажбите с иранския нефт към този момент да се правят в евро, а не в щатски долари, посредством преводи от европейските централни банки и иранската централна банка, отбелязва Агенция Франс Прес. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР