ЕС обяви инвестиции в размер на 4 млрд. евро в

...
ЕС обяви инвестиции в размер на 4 млрд. евро в
Коментари Харесай

ЕС инвестира €4 млрд. в заводи за батерии и зелени технологии

Европейски Съюз разгласи вложения в размер на 4 милиарда евро в държавни помощи за нови фабрики за произвеждане на електрически акумулатори за коли, термопомпи и слънчеви панели. Това е част от устрема на блока да форсира производството и внедряването на екологични технологии, както и да се бори с евтиния китайски импорт.

Шведският производител на акумулатори Northvolt ще получи 902 млн. евро държавна помощ за построяването на нов цех в Хайде, Германия, а редица фабрики за чисти технологии във Франция ще получат финансиране в размер от 2,5 милиарда евро.

Инвестициите са част от задачата на Европейски Съюз да бъде безпристрастен във връзка с климата с нулеви чисти излъчвания на газове до 2050 година, само че също по този начин са предопределени да оказват помощ за предотвратяване на блока от възходящата конкуренция на китайските фабрики за коли, слънчеви панели и други зелени технологии, написа The Guardian.

След утвърждението на сходни проекти в Австрия, Белгия, Германия, Унгария, Италия, Словакия и Испания на обща стойност 9,1 милиарда евро, се приготвят и няколко други.

" Производството на съоръжение с нулево чисто ползване в Европа е от стратегически интерес за европейската стопанска система и общество. То има голямо значение за постигането на нашите цели в региона на чистата подвижност, устойчивостта и конкурентоспособността ", съобщи Маргрете Вестагер, заместник-председател на Комисията, отговаряща за политиката в региона на конкуренцията.

Според Европейски Съюз парите, предопределени за гигафабриката на Northvolt, ще й разрешат да " създава акумулаторни кафези в Европа вместо в Съединени американски щати ".

Това е първата държавна помощ, утвърдена в границите на специфичната скица, чиято цел е да спре приключването на индустриални мощности в чужбина с обещанието за по-големи дотации, отбелязва още The Guardian.

Европа към този момент усеща напрежението от преднината на Китай в производството на евтини електрически коли

Миналия месец европейските водачи се споразумяха за тригодишно отсрочване на 10% мито, което трябваше да влезе в действие за електрическите коли от Европейски Съюз, изнасяни за Обединеното кралство, и английските електрически коли, изнасяни за Европейски Съюз, поради опасения, че увеличените разноски за потребителите ще дадат в допълнение преимущество на китайските съперници.

Китайският конгломерат Build Your Dream (BYD), който пусна на пазара в Европейски Съюз електрически транспортни средства на по-ниски цени предишното лято, неотдавна стана производител номер едно в света на хибриди и електрически автомобили.

През ноември стана ясно, че BYD възнамерява да построи първия си европейски цех в Унгария.

Китайската компания за произвеждане на батерии Eve Energy също стартира построяването на своя гигафабрика в Унгария предходната година, а различен състезател, Sunwoda, съобщи, че също ще влага там.

Вестагер споделя, че инвестицията в Германия е " значима стъпка за електрификацията на превоза в Европа, като в същото време се резервират равните условия на конкуренция на единния пазар ".

Държавната помощ в размер на близо 3 милиарда евро, предопределена за Франция, ще поддържа производството на акумулатори, слънчеви панели, вятърни турбини и термопомпи, както и основни вериги за доставка на съставни елементи и сериозни първични материали, съобщи Европейски Съюз.

Миналата година ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи следствие на евентуални китайски държавни дотации за автомобилната промишленост, което докара до опасност от комерсиална война.

Но по време на визитата си в Пекин в края на годината тя се опита да убеди китайските политически лица, че европейският пазар няма да остане отворен, в случай че се откри, че се конкурира нелоялно с локалните предприятия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР