ЕС обяви ембарго върху руския дизел. На фона на дефицита

...
ЕС обяви ембарго върху руския дизел. На фона на дефицита
Коментари Харесай

До какво ще доведе за Европа ембаргото върху руското гориво

Европейски Съюз разгласи ембарго върху съветския дизел. На фона на недостига горивата внезапно ще нарастнат в Съединени американски щати и Европа. Опитвайки се да скочат в последния вагон, цяла есен и зима на Запад под паника купиха гориво - запасиха се за бъдеща приложимост. Но в този момент анализаторите предвиждат срив на пазара и не изключват нормиране.

Строги ограничения

През декември Брюксел забрани вноса на съветския нефт. Но благородната фасада не устоя дълго. Европейците бяха хванати да употребяват редица схеми за закупуване на първични материали, заобикаляйки глобите.

Но Европейски Съюз продължава. От февруари не са вероятни доставки по море на дизел и други артикули от недопечен нефт. Това са към един милион барела дневно.

Една от най-строгите наказания е предопределена „ фрапантно да понижи приходите на Русия от продажбата на енергийни запаси, ориентирани за финансиране на военната интервенция в Украйна “.

Икономисти обаче предизвестиха, че несъответствието на международния пазар, тежкият недостиг и покачването на цените на дизела, най-вече в европейските страни, са неизбежни.

Разнообразяване на доставките

Пролетта Европейски Съюз ще бъде изправен пред изострен недостиг на гориво. Собственият дизел не е задоволителен, запасите бързо се топят. А вътрешното търсене е голямо.

Почти половината от импортираните междинни дестилати са от Русия.

Дефицитът се утежнява, споделя източник от испанската петролна рафинерия “Репсол ”. Дизеловото гориво и горивото за самолети към този момент са на привършване в редица страни. Управата на “Тотал ” предвижда високи цени и по-нататъшно понижаване на индустриалното произвеждане.

Повече от 50% от съветския експорт на горива за Европейски Съюз е бил дизел. В навечерието на ембаргото Европа остава най-големият покупател. И всичките последни месеци трескаво се запасяваха с гориво.

Така през декември, съгласно Международната организация по енергетика (МАЕ), износът на дизел в Русия доближи дълголетен връх от 1,2 милиона барела дневно. От които 720 хиляди в Европейски Съюз.

Увеличени и различни доставки. През седмицата до 29 януари Европейски Съюз е получил 80% повече дизел от Саудитска Арабия от междинното за предходната година, съгласно “Вортекса ”. Вносът от Съединени американски щати и ОАЕ се е нараснал четворно.

Структурен недостиг

Според участниците на пазара обаче стабилността на различните доставки е под огромна въпросителна и е мъчно да се компенсира огромният спад в размерите.

Европа разчита на китайско гориво, част от което се създава от съветски нефт. Не на вятъра първата партида експортни квоти за петролни артикули за 2023 година беше съвсем удвоена от КНР.

„ Без китайците Европейски Съюз надали ще откри половин милион барела дневно, изгубени заради ембаргото “, споделят анализаторите.

Европейските търговци са в очакване на систематичен недостиг: запасите са изчерпани, а търсенето непрестанно пораства.

Рязко повишаване

В резултат на това, съгласно всички прогнози, европейската възбрана безусловно ще взриви пазара: горивото ще нарастне, транспортните разноски ще скочат.

" Затруднената логистика ще има резултат. Пазарната ликвидност ще намалее и рентабилността на рафинирането ще се усили, както видяхме през 2022 година ", сподели Роб Търнър, началник на отдел " Енергетика и запаси " в английската компания ПвК.

Платформата за разбор на артикули “Кеплер ” пресмята, че търсенето на танкери ще нарасне със 7,2% заради удължаването на маршрутите. Съответно товарите ще нарастнат. Тоест рецесията с танкерите, както предизвестиха специалистите, също не е надалеч.

Нормиране на дизеловото гориво

Тъй като дизелът е нужен за превозване на артикули, цените на стоките ще се усилят. Съответно ембаргото ще форсира инфлацията, която към този момент е на пикови равнища в Европейски Съюз.

Според испанския вестник “Ла Вангардия ” ембаргото е еквивалентно на отвод от 14 000 олимпийски дизелови басейна. Недостигът ще засегне 42% от колите, 91% от микробусите и 96% от камионите в Европа.

Анализаторите акцентират, че Европейски Съюз към този момент не може да разчита на разбъркване на съветски междинни дестилати, възстановяване и премахването на сярата на некачествени сортове или потребление на богат на дизел нефт “Урал ” в системата за пречистване, както беше преди.

Според изчисленията на “Ууд Маккензи ” ембаргото ще докара до там, че запасите от гориво в Северозападна Европа ще бъдат понижени до 210,4 милиона барела до края на зимата, най-ниското равнище от 2011 година Експертите позволяват опцията за нормиране на дизеловото гориво.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР