ЕС обяви днес началото на присъединителните преговори с Република Северна

...
ЕС обяви днес началото на присъединителните преговори с Република Северна
Коментари Харесай

ЕС обяви началото на преговорите за присъединяване със Северна Македония

ЕС разгласи през днешния ден началото на присъединителните договаряния с Република Северна Македония. Това стана на първата междуправителствена конференция в Брюксел, ръководена от чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

Готови сме бързо да свикаме втора конференция (заседание за продължение на договарянията - бел. кор.), откакто Северна Македония извърши поетото обвързване за смяна на конституцията, уточни чешкият външен министър Ян Липавски от името на Европейски Съюз. Отбелязваме потребността от добросъвестно използване на двустранните съглашения с Гърция и България, добави той. Липавски приветства подписания двустранен протокол в София по-рано този месец и го дефинира като значима стъпка и част от процеса на присъединение.

По неговите думи Северна Македония е част от европейската история, завещание и просвета, претендент за присъединение към Европейски Съюз от 2005 година. Страната би трябвало да продължи с градивното районно съдействие и да укрепи връзките със прилежащите страни, прикани той.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел дефинира днешния ден като огромен пробив, значим за страната, за Западните Балкани и за Европейски Съюз. По неговите думи началото на договарянията е " дълго отлагано пътешестване ". Няма да загубите идентичността си с присъединението си към Европейски Съюз, имаме потребност един от различен, дружно сме по-силни, заключи Борел.

Еврокомисарят по съседството и разширението на Европейски Съюз Оливер Вархей съобщи, че смяна на конституцията на Северна Македония за в допълнение подсилване на главните права автоматизирано ще докара до цялостно разкриване на договарянията с нова конференция. Разчитам на Северна Македония да форсира напъните, с цел да отговори напълно на условията за присъединение, добави той. Вархей заяви, че още през днешния ден стартира оценката на Европейската комисия за готовността на страната от законодателна позиция.

Македонският министър председател Димитър Ковачевски дефинира днешния ден като " дълго чакан и подобаващ ". Сбъдва се фантазията на генерации, добави той. Взехме държавнически решения за бъдещето на нашите деца. Пътят до Брюксел беше дълъг. Уважаваме съседите си и нямаме открити въпроси с тях, подготвени сме да подобрим добросъседството с добросъвестно използване на споразуменията с Гърция и България. Очакваме същото от нашите съседи, съобщи Ковачевски. Той изрази очакване неговата страна да бъде подготвена за присъединение към Европейски Съюз до края на това десетилетие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР