ЕС не може да бъде легитиматор за несправедливости!ВМРО отговори на

...
ЕС не може да бъде легитиматор за несправедливости!ВМРО отговори на
Коментари Харесай

ВМРО: Видно Скопие се уповава единствено на директен лобизъм


Европейски Съюз не може да бъде легитиматор за несправедливости!

Вътрешна македонска революционна организация отговори на " новата явна провокация против България по въпросите на Северна Македония, която този път идва от съветска страна ". Посолството на Русия в Скопие честити днешния празник на Св. Климент Охридски (по остарял стил) с думите: „ огромния просветник, първи славянски свещеник, един от основоположниците на кирилското писмо, което свързва актуалните съветски и македонски езици “.

Коментарът на Вътрешна македонска революционна организация:

Може би РСМ вижда в този акт поддръжка в историческия си спор с България, само че действително демонстрира, че е сфера на въздействие, която в действителност я отдалечава от мечтаното еврочленство.

Всички исторически извори приказват, че Св. Климент Охридски принадлежи на българската общественост и делото му е недвусмислено българско. Споменаването на „ македонски език “ в сходна честитка явно надвишава протоколните рамки и е ясно обръщение.

Междувременно българският историк Пламен Павлов подлага на критика и думите на Зоран Заев във връзка празника, в които още веднъж не се загатва българският темперамент на школата на Св. Климент. Това е явно оттегляне от някои от мъчно постигнатите, само че въпреки всичко реализирани, разбирателства в взаимната историческа комисия.

Двете случки от последните часове демонстрират ясно, че Скопие няма никакво желание да съблюдава контракта си с България и ще разчита само на интернационален напън и провокации. Видно е също, че Скопие се уповава само на пряк лобизъм.

В такава обстановка България няма различен избор с изключение на да остане на единственото допустимо мнение и да не трансформира по никакъв метод парламентарно признатата си рамкова позиция.

Вътрешна македонска революционна организация напомня, че българската позиция е напълно в синхрон с критериите за участие в Европейски Съюз – решение на двустранните разногласия и отбрана на самостоятелните права. Към момента Скопие не съблюдава контракт, който урежда разногласията му със София, и не зачита правата на онази част от своето население, която се придържа към българската, а не към основаната в средата на предишния век македонска еднаквост.

Промяната на историята със задна дата е посягане върху истината и върху справедливостта. Това не може да бъде толерирано. И тук България в действителност е на европейска позиция: Европейски Съюз не може да бъде легитиматор за несправедливости.

С паника следим информациите, че брюкселските бюрократи се пробват да обвържат заплащанията към България по проекта за възобновяване с смяна на българската позиция по въпросите на Македония. Това ще е и първи тест за това дали новосформиращото се болшинство у нас е българско или служи на други ползи: дали ще се опълчи, в случай че това за проекта за възобновяване се окаже истина. Не за пръв път егоизмът на някои европейски страни прозира зад дейностите на еврочиновниците.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР