ЕС наложи рекордна глоба от 1,2 млрд. евро на технологичния

...
ЕС наложи рекордна глоба от 1,2 млрд. евро на технологичния
Коментари Харесай

ЕС тресна Meta с рекордна глоба от 1,2 млрд. евро

ЕС наложи рекордна санкция от 1,2 милиарда евро на софтуерния колос Meta, който е притежател на Фейсбук, поради трансфер на потребителски данни сред Съюза и Съединени американски щати.

Европейски Съюз също по този начин подреди на Meta да спре прехвърлянето на потребителски данни към Съединени американски щати.  Това е най-голямата глоба, налагана в единия блок против огромна софтуерна компания за нарушавания на поверителността, оповестява " Файненшъл таймс ".

Рекордната санкция на Европейски Съюз за нарушавания на поверителността е реалност, откакто през 2021 година люксембургският регулатор наложи глоба от 746 млн. евро на Amazon.

В понеделник основаната в Ирландия Комисия за отбрана на персоналните данни, която съблюдава Общия правилник за отбрана на данните в Европейски Съюз, наложи санкцията на Meta, заявявайки, че Фейсбук е нарушил нейните правила, изискващи от платформите да подсигуряват, че при трансфер на данни от Европа към Съединени американски щати те разполагат с подобаващи защитни ограничения.Комисия за отбрана на персоналните данни откри, че

потоците на платформата с персонални данни от Европейски Съюз към Съединени американски щати са разчитали на договорни клаузи, които " не са ориентирани към рисковете за главните права и свободи " на потребителите.

Според днешното решение Фейсбук в Европейски Съюз има пет месеца, за " да прекрати всяко бъдещо прекачване на персонални данни към Съединени американски щати " и шест месеца, с цел да приключи обработката — в това число съхранението — на всякаква персонална информация на европейски жители в Съединени американски щати, която е била трансферирана преди този момент в нарушаване на Общия правилник по отношение на отбраната на данните.

Ник Клег, президент на Meta по световните въпроси, разяснява решението: " Ние сме отчаян, че " бяхме определени ", макар че използвахме същия юридически механизъм като хиляди други компании, които желаят да дават услуги в Европа ". 

Той добави, че " това решение е неправилно, безпричинно и основава рисков казус за безчет други компании, прехвърлящи данни сред Европейски Съюз и Съединени американски щати ".

През предходната година Meta заплаши да се отдръпна от Европейски Съюз, в случай че ирландският контролен орган забрани потоците от данни сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, което би било съществено разрушително за нейния бизнес.

През февруари 2022 година европейски чиновници на компанията подчертаха, че Meta " няма безусловно никакво предпочитание да се отдръпна от Европа ", само че също по този начин означиха, че софтуерният колос " разчита на прехвърлянето на данни сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, с цел да ръководи своите световни услуги ".  Собственикът на Фейсбук и Instagram също по този начин уточни, че

" бизнесът се нуждае от ясни, световни правила за отбрана на трансатлантическите потоци от данни в дълготраен проект ". 

Очаква се компанията да апелира решението, през което време може да влезе в действие нов трансатлантически щит за дискретност. През октомври 2022 година президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа декрет, описващ в детайли ограниченията, които Белият дом ще предприеме, с цел да се придържа към новата рамка за дискретност на данните сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, която сега се договаря.

Meta сподели предишния месец, че чака новият пакт, улесняващ безвредното прекачване на персонални данни на жители на Европейски Съюз към Съединените щати, да бъде изцяло прибавен, преди компанията да би трябвало да спре прехвърлянията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР