ЕС може да помогне да бъде направен филм за спасяването

...
ЕС може да помогне да бъде направен филм за спасяването
Коментари Харесай

Историк иска ЕС да помогне за филм за спасените евреи у нас

ЕС може да помогне да бъде изработен филм за спасяването на българските евреи, който да бъде публикуван по целия свят.

Това съобщи пред Клуб Z роденият в София израелски историк и публицист Михаел Бар-Зоар. Той е създател на книгата „ Извън хватката на Хитлер. Героичното избавяне на българските евреи “.

Бар-Зоар бе посетител на конференция под надслова „ България, която избави своите евреи “ във връзка 80-годишния празник от събитието. Тя се организира в Европейския парламент в Брюксел. Нейни уредници бяха евродепутатите Андрей Ковачев, Александър Йорданов и Асим Адемов от ГЕРБ и Европейската национална партия (ЕНП).

„ Трябва да намерим метод да разпространим тази история из целия свят. Тя не може и не би трябвало да бъде единствено българска. А би трябвало да бъде международна филантропична история, която хората би трябвало да учат “, счита Бар-Зоар.

Той бе безапелационен, че до момента в който българските управляващи са избавили близо 50 000 евреи от довоенните граници на страната ни, те не са могли да създадат нищо за над 11 000 души от присъединените територии в Гърция и някогашна Югославия.

Историкът намерил в немските архиви карта, в която нацистите означават Македония и Тракия като земи „ под българска администрация “. И по тази причина германците са се отнесли с тамошните евреи като със свои. Това било доказано и от немския комисар по „ еврейския въпрос “ Теодор Данекер в София.

Единствено митрополит Стефан протестирал против депортациите от Македония и Тракия. Той се обадил на цар Борис III, който обаче му дал отговор, че не може да направи нищо.

„ Украинците не са нацисти, аз не мога да приема това. “

Така Бар-Зоар разяснява изказванията на управляващите в Русия за ръководещите в Киев. И посочи обстоятелството, че украинският президент Володимир Зеленски е евреин.

Според него има останки от антисемитизъм по целия свят. Но такива съгласно историка са най-вече хора, които „ не са видели жив евреин “.
 Участниците и гостите на конференцията се снимаха за спомен. Снимка Екологичен потенциал

Колкото до България, Бар-Зоар си напомни, че в миналото имал двама чичовци – Иван и Яков. И двамата не знаели даже каква е разликата сред тях. Най-добрата другарка на майка му пък се казвала Светла, а на татко му – Владо Марков.

„ България е единствената страна в света, където съм виждал смесени компании – българи и евреи дружно. Това е нещо за историк и психолог – по какъв начин този български дух е бил основан. Никой в Европа не е подписвал петиции против Нюрнбергските закони. А българският народ го направи “, посочи Михаел Бар-Зоар.
Изселването – най-щастливите години в живота на едно еврейско дете
Най-щастливите две години от живота му били интервалът сред 1942 и 1944 година Едва 4-годишен, той били изселен дружно с родителите си от София в село Горско Сливово, покрай Севлиево и Павликени. Там нямало ток и вода, 90 на 100 от популацията били необразовани. Но били същински и топли хора, които приели задушевно фамилията на Бар-Зоар. Дори майка му си направила за спомен фотография с 4 християнки, на която тя е със Звездата на Давид. Такова нещо не било допустимо другаде в Европа.

„ Дори в най-мрачната глава на Европа през днешния ден знаем че най-слабата светлина на човечеството към момента е примигвала. В България проблесна. Въпреки че е съдружник на нацистка Германия, тя е избрала да избави към 50 000 евреи от депортиране до гибелта им “, се споделя в одобрение на ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола, която не можа да участва персонално на конференцията.

“По времето, когато евреите от цяла Европа бяха изпращани в концентрационни лагери, българският народ се осмели да се изправи против личното си държавно управление, с цел да избави своите съседи и другари. Когато държавното управление скрито заграждаше евреите, с цел да ги депортира, хиляди българи излязоха на улиците, с цел да извикат дружно: “Не! ” За това беше нужен голям кураж ”, сподели Манфред Вебер – ръководител на парламентарната група на ЕНП.

Израелският дипломат в Европейски Съюз Хаим Регев уточни, че доста негови сънародници от български генезис през днешния ден са живи посредством точно на спасението на родителите им от българите по време на войната.

„ Ние можем единствено да бъдем горди, че нашите прародители тогава не са се поддали на натиска на заканите, идващи от Берлин и от нацистите, които са били в България. Този неповторим образец в Европа, представяме през днешния ден в Европейския парламент и се надявам, че историята на спасяването на българските евреи ще бъде повтаряна и доста повече хора ще могат да схванат какво се е случило тогава “, съобщи Андрей Ковачев.

Същевременно той не пропусна да каже, че всички показваме надълбоко страдание и  огромно състрадание към ориста на депортираните евреи от Тракия и Македония. То е за това, че тогавашната българска страна не е била в положение да избави и техния живот.
„ Спасихме евреите, само че не и спасителите им “
Александър Йорданов счита, че и България, и Европа могат да се гордеят със станалото у нас преди 80 години. Защото ще кажа, че в случай че всички европейски нации и страни през Втората международна война бяха постъпили като българската страна и като българският народ, да спазят своите съграждани от еврейски генезис, сигурно през днешния ден Европа, а и светът щяха да бъдат по-добри, по-различни. За страдание, историята това не го разреши, времето не го разреши и България съумя да избави своите евреи, а в същото време се получи по този начин в нашата история, че не можахме да спасим спасителите на евреите “, сподели Йорданов.

Той имаше поради разправата на комунистическия режим с депутатите отпреди 9 септември в това число и с участниците в спасяването на евреите.

По думите на Асим Адемов България е дала на света един урок по човещина, човечност и храброст. Това е нещо, с което страната ни и би трябвало да се гордее. Колкото повече хора знаят за тази самоуверено постъпка на българския народ, толкоз по-добре за нас като българи.

Сред гостите на събитието бяха и младежи от Република Северна Македония. Това е една от страните, чиято територия е била под българска администрация и чиито евреи не са били избавени.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР