ЕС констатира, че водените с Турция преговори за присъединяване на

...
ЕС констатира, че водените с Турция преговори за присъединяване на
Коментари Харесай

На Турция все повече не й пука за ЕС

ЕС установи, че водените с Турция договаряния за присъединение на процедура са в мъртва точка, а Анкара от ден на ден се отдалечава от съюза, се споделя в заключителната декларация на срещата на външните министри на 28-те в Люксембург, съобщи AFP.

"Съветът отбелязва, че Турция от ден на ден се отдалечава от Европейски Съюз. Поради това договарянията.за присъединение на Турция на процедура са в мъртва точка ", написа в документа на срещата, на която се разискаха вероятностите за разширение на Европейски Съюз.

Уточнява се, че "не се планува отваряне или затваряне на преговорна глава и не се планува никаква активност по модернизиране на митническия съюз ЕС-Турция ".



Тези заключения удостоверяват заключенията на последния отчет на Европейската комисия за оценка на страните кандидатки за участие, който бе оповестен през април. В него Европейска комисия също изключи отваряне на нова глава в договарянията по присъединение на Анкара.

Отношенията сред Брюксел и Анкара мощно се обтегнаха след опита за държавен прелом в южната ни съседка от юли 2016 година и последвалите всеобщи чистки против съпротива и публицисти.

В декларацията си външните министри на Европейски Съюз приветстват напъните на Турция за приемането на над 3,5 милиона бежанци на своя територия, само че показват и страдание за "диспропорционалните мащаби и обсег на взетите ограничения " след опита за прелом и приканват Анкара "спешно да обърне отрицателната наклонност.



Сред мотивите за безпокойствие на министрите са "постоянното и обезпокоително оттегляне на правовата страна и главните права и утежняването на независимостта и действието на правосъдната система ", както и наказателните ограничения против публицисти, академични преподаватели, депутати и членове на политически партии, правозащитници и консуматори на обществените мрежи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР