ЕС иска спиране на огъня в Нагорни Карабах. Говорителят на

...
ЕС иска спиране на огъня в Нагорни Карабах. Говорителят на
Коментари Харесай

ЕС иска спиране на огъня в Нагорни Карабах

Европейски Съюз желае прекъсване на огъня в Нагорни Карабах. Говорителят на Европейската комисия съобщи, че събитията в района се наблюдават, макар известията за реализирано помирение.

Очакваме Азербайджан да приключи военните дейности и те да не се употребяват за прогонване на арменците, локални поданици на Карабах, добави той.

Европейски Съюз е допустимо да наложи наказания, в случай че държавите-членки реализиран единодушие по въпроса. Говорителят означи още, че Съюзът чака тази година да се увеличи с 1% вносът на газ от Азербайджан. Към момента той се равнява на 3% от общите количества, които се внасят. Уточнява се още, че газът е каспийски, а не съветски.

Конфликтът в Нагорни Карабах

След месеци на повишаване на напрежението в следения от арменците Нагорни Карабах в Южен Кавказ, Азербайджан изпрати там войски. Те бяха подкрепени от артилерийски удари, в опит да сложи под надзор отделилия се район.

Карабах е интернационално приет като азербайджанска територия. Въпрети това част от нея се ръководи от арменски сепаратистки управляващи, които декларират, че това е тяхната прародина.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън организира телефонни  разговори с президента на Азербайджан Илхам Алиев. В тях взе участие и министър-председателя на Армения Никол Пашинян. Блинкън прикани Баку за деескалация на обстановката.

„ Днес разговарях с президента на Азербайджан Алиев и го приканих неотложно да прекратят военните дейности в Нагорни Карабах ”, написа Блинкън сподели в обществените медии.

Държавният департамент на Съединени американски щати заяви, че Алиев е “изразил подготвеност ” да спре военните дейности. Освен това и да организира среща с представители на Нагорни Карабах.

Армения има цялостната поддръжка на Вашингтон

Армения пое контрола над огромни елементи от територията на Карабах във война, което се водеше до момента в който Съветският съюз се разпадаше, написа Ройтерс.

Азербайджан си върна по-голямата част от Карабах в шестседмичен въоръжен спор през 2020 година Той завърши с контрактувано с посредничеството на Русия помирение.

Не е ясно дали дейностите на Баку ще провокират пълномащабен спор. Боевете в Карабах може да трансформират геополитическия баланс в Южен Кавказ, пишат международни медии.

Сепаратистките управляващи в Карабах настояват че 27 души са били убити. Сред тях двама цивилни, а повече от 200 – ранени, вследствие на вчерашните военни дейности на Баку. Жителите на някои села са евакуирани.

Рано тази заран Москва прикани и двете страни да спрат кръвопролитията и военните дейности и да се върнат към осъществяването на съглашението.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР