ЕС иска да попречи на производителите да затрудняват потребителите да

...
ЕС иска да попречи на производителите да затрудняват потребителите да
Коментари Харесай

ЕС предвижда смартфоните да включват сменяеми батерии

Европейски Съюз желае да попречи на производителите да затрудняват потребителите да сменят батериите на устройствата си по безвреден и на ниска цена метод.


Представете си, че можете сами да промените батерията на вашия мобилен телефон, компютър или таблет без усложнения - това е задачата на новия европейски правилник по отношение на батериите, който има за цел да улесни преработката на тези боклуци и да направи стопанската система по-кръгова.

До 2027 година крайните консуматори би трябвало да могат да изваждат и заменят батериите, конфигурирани в тези устройства.

Производителите от време на време употребяват трикове, с цел да затруднят това, както споделя пред Евронюз Арег Бадалян, който управлява Fix Fox, брюкселски магазин за ремонт на електронни устройства.

" Всеки път, когато изваждаме батерия, нагряваме малко задната част, с цел да я създадем (електрониката) малко по-гъвкава, тъй че когато я извадим, да не откъснем други съставни елементи. Така че би трябвало да сте деликатни и да избягвате сходни произшествия. "

В наредбите се показва, че промяната на батерията не би трябвало да изисква топлота или разтворител за разглобяването ѝ. Също по този начин не би трябвало да се постанова потребителят да прибягва до специфични принадлежности.

" Например някои марки измислят отвертки и форми на отвертките, тъй че да не могат да се ремонтират, само че това не е доста мъдро, тъй като просто се основава нова отвертка ", споделя Бадалян.

Производителите обаче към момента могат да употребяват по-малки съставни елементи на батерията, с цел да затруднят ремонтите.

Те могат също по този начин да включат в телефоните си стратегия, която да дава предупредително известие, че това не е публична батерия - известие, което постоянно обърква потребителите.

Целта на този правилник е да се улеснят ремонтът, събирането и преработването.

До 2027 година 63 % от батериите на устройствата би трябвало да се събират, планува регламентът на Европейски Съюз. Това би трябвало да помогне за понижаване на електронните боклуци, защото всяка година се изхвърлят над 150 милиона смарт телефона. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР