ЕС има за цел да прекрати вноса на петрол от

...
ЕС има за цел да прекрати вноса на петрол от
Коментари Харесай

Вносът на руски газ в ЕС спада със 70%

ЕС има за цел да приключи вноса на нефт от Русия до края на годината

През юли вносът на съветски природен газ в Европейския съюз понижа с към 70 на 100 на годишна база, като междинните дневни количества са под 100 милиона кубични метра. Това сочат данни на Международната организация за силата (МАЕ), представени от Анадолската организация.

През юли предходната година внасяното от Русия синьо гориво в Европа на ден бе към 300 милиона кубични метра, а специалистите на МАЕ предвиждат за оставащите месеци на 2022 година спад под нивото от 80 милиона кубични метра дневно.

През първите седем месеца на предходната година страните от Евросъюза са внасяли към 400 милиона кубични метра съветска газ дневно, до момента в който през същия интервал на актуалната година количествата към този момент са 240 милиона кубични метра на ден.

Значителна част от европейските наказания, наложени на Русия след началото на войната ѝ с Украйна, включваха стъпки за понижаване на зависимостта от вноса на съветски изкопаеми горива.

Европейски Съюз има за цел да приключи вноса на нефт от Русия до края на годината, като в същото време понижи вноса на природен газ с две трети. Москва осигуряваше към 45 на 100 от вноса на въглища в Европейски Съюз преди началото на войната, само че глобите, влезнали в действие на 10 август, изцяло стопираха вноса на въглища им, напомня Анадолската организация.

Решението на съветската енергийна компания "Газпром " да спре подаването към някои страни от Европейски Съюз и доста да понижи количеството газ, което придвижва през тръбопровода "Северен поток-1 " през юни, също способства за понижаване на вноса на газ от Русия.

"Газпром " спря изцяло газовите потоци за България, Финландия, Полша, Дания, Нидерландия и Латвия. Количествата за Германия, Италия, Франция, Чехия, Словакия и Австрия пък бяха съществено понижени. Първата група от страни, за която доставки бяха спрени напълно, са имали общ размер на импорт на съветски газ към 22,2 милиарда кубични метра.

Освен това от 27 юли "Газпром " понижи доставките по "Северен поток-1 " до 20 на 100 от потенциала на газопровода, като по този начин той може да придвижва най-много 33 милиона кубични метра природен газ дневно.

Европейски Съюз размени множеството от доставките на съветския газ през този интервал с импорт на полутечен природен газ (ВПГ).

Вносът на недопечен нефт от Русия понижава, вносът на дизел пораства

През предходната година Европейски Съюз е внасял към 11 милиона барела недопечен нефт и петролни артикули дневно, от които Русия съставлява източник на съвсем 30 на 100, съответстващо на към 3,4 милиона барела на ден.

През актуалната година вносът на съветско "черно злато " спадна до 2,2 милиона барела дневно, от които съвсем 800 000 барела бяха превозени по петролопровода "Дружба " - една от най-големите тръбопроводни мрежи в света.

Вносът на дизелово гориво от Русия в Европейски Съюз възлиза на 500 000 барела дневно от общо количество на петролни артикули към 1,2 милиона барела.

Според доставчика на енергийни данни "Вортекса " (Vortexa), проследяващ енергийни товари в действително време, Европа е внесла към 1,9 милиона барела недопечен нефт по море през юли, което подхожда на 150 000 барела по-малко от юни, май и април и с 800 000 барела по-малко от усреднените стойности през първите три месеца на годината.

"Същевременно Европа внася повече от 6 милиона барела дневно недопечен нефт от източници, които не се намират на континента (включително Русия), или с 1,25 милиона барела повече по отношение на първото тримесечие на годината, пресмятат специалистите на "Вортекса ".

През юли вносът на дизелово гориво от Русия обаче се увеличи до извънредно високо равнище от 680 000 барела, което е с 13 на 100 повече спрямо юни и с 22 на 100 по отношение на миналогодишния юли.

Според специалистите е под въпрос дали европейците ще съумеят да изпълнят оповестената по-рано възбрана за импорт на дизелово гориво, като се има поради "рекордните цени на дизела, следени през последните пет месеца, възходящата, а не намаляваща взаимозависимост на Европа от съветския дизел, рестриктивните мерки на световната система за пречистване и евентуалната забележителна роля на дизела като аварийно гориво на газа ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР