„ЕС има нужда от ядрена енергия и от природен газ

...
„ЕС има нужда от ядрена енергия и от природен газ
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен подкрепи ядрената енергия и природния газ

„ Европейски Съюз има потребност от нуклеарна сила и от природен газ като постоянни енергийни източници “, съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след края на срещата на върха на Европейски Съюз,цитирана от Агенция Франс Прес.

По думите ѝ Европейски Съюз би трябвало да понижи фрапантно излъчванията си на въглероден диоксид, с цел да се бори с климатичните промени.

“Вече е явно, че има потребност от повече чисти възобновими сили, каквито са вятърната и слънчевата, които оферират доста самостоятелност на континента в миг, в който има скок на цените на газа. Но паралелно с възобновимите енергийни източници, ние имаме потребност и от постоянен енергиен източник - от нуклеарния, а по време на един временен интервал, несъмнено, и от природния газ “, добави тя.

Ядрените централи имат преимуществото да не отделят съвсем никакви излъчвания на въглероден диоксид в атмосферата.

Подкрепата на Европейска комисия за нуклеарната енергетиката значи, че България получава зелена светлина за построяването на два нови атомни енергоблока, които могат да заместят въглищата до 2040 година.

Европейска комисия би трябвало да предложи преди края на годината лист на силите, считани за щадящи и удобни за климата. Тази категоризация ще проправи пътя към по този начин нареченото " зелено финансиране. Преди ден българският президент Румен Радев изрази упованието си Европейска комисия публично да поддържа развиването на нуклеарната енергетика до края на ноември.

Преди дни 10 страни-членки на Европейски Съюз излязоха с апел към Европейска комисия да включите нуклеарната енергетика в Зелената договорка. Списъкът бе управляван от Франция, а в него се включи и България. На този декор Германия, Австрия или Люксембург са изрично срещу и акцентират проблеми от дълготрайното депозиране на радиоактивните боклуци.

" Никога измежду страните членки на Европейски Съюз не е била изразявана една толкоз ясна и необятна поддръжка за потребността от прибягване до нуклеарна енергетика за реализиране на нашите климатични цели ", сподели френският президент Еманюел Макрон в миг, в който Франция се готви да възобнови градежа на нуклеарни централи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР