ЕС и страните от Г-7 до голяма степен не са

...
ЕС и страните от Г-7 до голяма степен не са
Коментари Харесай

По-голямата част от руския износ на петрол заобикаля ценовата граница: FT

ЕС и страните от Г-7 значително не са съумели да наложат ценови таван от 60 $ за барел върху съветския експорт на нефт по море, заяви Financial Times, базирайки се на разбор на данни за транспорти и застраховки.

През август се съобщаваше, че към три четвърти от съветския нефт се транспортира в чужбина без западни застрахователи, което се считаше за един от инструментите, спомагащи за ограничение на цената, на която съветският недопечен нефт се продава на международния пазар.

По данни на Кплер, представени от медиите, през цялата пролет към половината от износа на съветски нефт не е употребявал западни застрахователни услуги, което допуска, че Москва " става все по-умела в заобикалянето на ограничаването ".

Междувременно международните цени на суровия нефт се покачват, като се приближават до 13-месечни върхове. В понеделник фючърсите на сорта Брент с доставка през ноември се търгуваха за 93,51 $ за барел, а американският нефт West Texas Intermediate (WTI) се повиши над 90 $ за барел. Руският недопечен нефт не направи изключение, като далекоизточната примес ESPO се търгуваше за над 88 $ за барел, а суровия нефт Urals - за над 78 $ за барел.

През юни заместник-министърът на финансите на Съединени американски щати Уоли Адейемо съобщи, че наложеният от западните съдружници през декември ценови таван работи по предопределение.

" Само за шест месеца ценовият таван е съдействал за забележителен спад на съветските доходи в основен миг от войната ", сподели той.

През август изпълняващият длъжността помощник-министър на финансите на Съединени американски щати Ерик ван Ностранд съобщи, че е " убеден, че ценовият таван реализира двойната си цел - да ограничи съветските доходи и в същото време да помогне за стабилизирането на енергийните пазари ".

Според FT съветски, китайски и индийски застрахователи са се намесили, с цел да заменят западните огромни компании, а " тъмният флот " от танкери, издигнат за превозване на съветски недопечен нефт по света, е оказал помощ на Москва да избегне западните застрахователи и превозвачи.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР