ЕС и производителите на лекарства Pfizer-BioNTech обявиха, че са постигнали

...
ЕС и производителите на лекарства Pfizer-BioNTech обявиха, че са постигнали
Коментари Харесай

Pfizer и ЕС се разбраха да променят договора за COVID ваксините

ЕС и производителите на медикаменти Pfizer-BioNTech оповестиха, че са постигнали съглашение за изменение на контракта за ваксини против COVID-19, намалявайки броя, който Европейски Съюз би трябвало да закупи и изтласкват периода за доставка до 2026 година, предава Reuters.

Споразумението идва след месеци на договаряния и на фона на натиска върху Брюксел от държавните управления на Европейски Съюз да обезпечи смяна на контракта, заради световното пренасищане с Коронавирус ваксини и ниското търсене на бустери. Някои европейски държавни управления даже са почнали да унищожават дози.

Измененият контракт дава отговор на изменящите се потребности “, сподели в изказване еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакидес.

Повече от два месеца Кириакидес приканва страните членки на Европейски Съюз да одобряват изменението на контракта, обезпечено от Европейската комисия. Комисията сподели в изказване, че някои страни членки са решили да се откажат от измененото съглашение. Тези страни ще продължат да бъдат обвързани с сегашния контракт, се споделя в изказването. Източник от Европейска комисия съобщи, че това са Полша и Унгария.

Първоначалният контракт беше подписан през май 2021 година и ангажира Европейски Съюз да закупи 900 милиона дози от Pfizer/BioNTech, с алтернатива за спомагателни 900 милиона до края на 2023 година Около половината или повече от първите 900 милиона дози от този контракт към момента не са доставени, защото търсенето доста спадна предходната година.

Изявленията на Европейска комисия и Pfizer/BioNTech не прецизират размера на контрактуваното понижение на дозите. Но източник на Reuters, осведомен с договарянията, съобщи, че смяната в контракта понижава с към една трета броя на оставащите дози, които Европейски Съюз би трябвало да купи.

Страните членки на Европейски Съюз ще би трябвало да заплащат такса за всяка анулирана доза, изясни източникът, само че отхвърли да каже каква ще бъде таксата. Компаниите и Комисията също отхвърлиха да разясняват това. Измененият контракт прецизира, че Европейски Съюз ще продължи да има достъп до ваксини, приспособени към нови разновидности, незабавно откакто те бъдат позволени от регулаторите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР