ЕС и НАТО подкрепиха България в спора с Русия заради

...
ЕС и НАТО подкрепиха България в спора с Русия заради
Коментари Харесай

Неоснователна заплаха. ЕС и НАТО подкрепиха България в спора с Русия за изгонените дипломати

ЕС и НАТО поддържаха България в разногласието с Русия поради изгонването на 70 съветски дипломати. Според Европейски Съюз опасността на Русия да затвори посолството си в София е „ неоснователна “ , а НАТО я дефинира като „ изнудване “ .

България заяви във вторник, че дипломатически представителства. Посочените учредения бяха две – че те са правили „ активност, окачествявана от съответните институции като опасност за националната сигурност “ и че Русия има повече дипломати в България, в сравнение с България в Русия.

В четвъртък посолството на Русия изиска България да анулира решението за изгонването на дипломатите и заплаши, че в противоположен случай посолството си в София. Посланичката на Русия Елеонора Митрофанова изиска България да анулира решението си до 12 часа в петък. Премиерът този ултиматум. Руското посолство заяви, че за решение в Москва.

Заплахата на Русия да прекъсне дипломатическите връзки с България е „ неоснователна “, се показва в на Европейския съюз (ЕС). Според Брюксел решението на София да изгони 70 чиновници на съветските дипломатически представителства, които са работили в нарушаване на Виенската спогодба за дипломатическите връзки „ е изцяло в сходство с интернационалното право “.

„ Европейският съюз изцяло поддържа и е взаимен с България “, написа в изказването. „ Подобна непропорционална стъпка от страна на Русия би послужила единствено за по-нататъшната ѝ интернационална изолираност. “

НАТО дефинира решението на България да изгони 70 чиновници на съветските дипломатически задачи като „ суверенно решение, което би трябвало да се почита “ в отговор на въпрос на.

„ Съюзниците от НАТО мощно осъждат от дълго време продължаващата наклонност [Русия] да изнудва, опитите да се меси в нашите демократични процеси и институции и да нападна сигурността на нашите жители “, уточни още говорителката на НАТО Уана Лунджеску , представена от изданието. „ Заставаме в взаимност с нашия съдружник България. “

Безпрецедентното решение за понижаване на чиновниците в съветското дипломатическо посланичество беше оповестено от Петков във вторник вечерта. В сряда министър председателят беше изслушан на закрито съвещание в Народното събрание дружно с ръководителите на ДАНС, разузнаването и военното разузнаване. След него стана ясно, че решението за изгонването на съветските дипломати е било взето и един на външното министерство и Съвета по сигурността към Министерския съвет.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР