ЕС готви план за подкрепа на своите производители, за да

...
ЕС готви план за подкрепа на своите производители, за да
Коментари Харесай

Европа ще воюва с Китай за метали

ЕС готви проект за поддръжка на своите производители, с цел да се конкурират с китайските компании на пазара на редки метали. Европейските компании ще получат на ниска цена финансиране и отплата за по-високи разноски за първични материали, заяви Ройтерс, базирайки се на два свои добре осведомени източника.

Съединени американски щати, Европейски Съюз и Обединеното кралство се стремят да разширят производството на свръхсилни магнити, употребявани в електрически транспортни средства и вятърни турбини, с цел да понижат зависимостта от Китай в тази област, който сега господства в бранша. Европейските компании декларират, че не могат да се борят с китайските съперници, които получават дотации, равняващи се на една пета от суровините им, и с помощта на тази поддръжка обезпечават 90 % от международния пазар на магнити.

В края на 2020 година Европейски Съюз сътвори Европейския алианс за първични материали (ERMA), с цел да обезпечи наличия от редица сериозно значими за  прехода към зелена сила минерали. ERMA има за цел да сътвори своя лична промишленост за рандеман и преправка на редки земни детайли и магнити, с цел да се оправи с уязвимостта, пораждаща се от всяко спиране на доставките от Китай.

Германската компания Vacuumschmelze (VAC), единственият огромен производител на непрекъснати магнити в западното полукълбо, е подготвена да разшири своя цех за произвеждане на магнити за растящата промишленост на електрически автомобили в Европа, само че желае да се увери, че сходен ход има жизнеспособно бизнес съображение. „ Китайските производители на магнити получават 25 % по-евтини първични материали, в сравнение с ние “, споделя Бернд Шлиде, началник на звеното за непрекъснатите магнити във VAC. " За да се реализиран равни условия, Европейски Съюз би трябвало или да запълни тази празнота, или да обмисли санкции за импорт на магнити. Лично аз бих предпочел първия вид. ", споделя той

В Европа има още три дребни производители на непрекъснати магнити, до момента в който в Съединени американски щати такива въобще липсват в индустриален мащаб. Китай е подготвен да направи доста, с цел да резервира водачеството си на пазара на редки земни метали. Само преди дни, на 17 август стана известно, че държавното управление на КНР може да стартира да си сътрудничи с талибаните за достъп до металните находища на Афганистан.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР