ЕС гледа под лупа България и още 12 държави заради

...
ЕС гледа под лупа България и още 12 държави заради
Коментари Харесай

ЕС гледа под лупа България и още 12 държави заради макроикономически дисбаланс

ЕС гледа под лупа България и още 12 страни поради макроикономически дисбаланс
България е измежду страните в Европейския съюз, които ще бъдат подложени на изчерпателен обзор дружно с още 12 страни следващата година. Това стана ясно след представянето на мненията на Европейската комисия за проектобюджетите за идната година.

Страната ни попада измежду страните, за които при миналата процедура е открито, че са наранени от макроикономически несъответствия - Германия, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Холандия, Португалия, Франция, Хърватия, Швеция, Гърция и Румъния. Тези страни, включително и България, ще бъдат подложени на изчерпателен обзор през идната година, каквато е практиката в такива случаи.

Пет страни от еврозоната са изправени пред риск от противоречие с Пакта за непоклатимост и напредък. Това са Белгия, Франция, Португалия, Словения и Испания. Към тях Комисията насочва искане да подхващат съответните дейности.

Три са главните сфери, които тормозят Европейската комисия, с цел да остане България измежду групата на страните под наблюдаване. Според Брюксел стеснителен е действителният растеж на цените на парцелите и увеличението на номиналните разноски за единица труд. Притеснение буди и чистата интернационална капиталова позиция, безапелационни са от Европейската комисия. Високата корпоративна задлъжнялост към момента буди паника, макар че съотношението на дълга последователно понижава през последните няколко години. Остава доста високо равнището на необслужваните заеми, като още веднъж казусът е главно в корпоративния бранш.

През март България беше преместена от категорията на несъразмерни стопански несъответствия в по-малко притеснителната група. Тогава от Брюксел подчертаха неравенството като главен проблем. Влизането ни в категорията на несъразмерните несъответствия се случи поради банкрута на Корпоративна комерсиална банки и последвалото увеличение на дълга поради това. Този проблем обаче към този момент е решен, а отговорностите на страната ни понижават през последните две години.

Еврокомисарят по обществения разговор и еврото Валдис Домбровскис акцентира, че шеста поредна година стопанската система на общността бележи напредък, усилва се заетостта, вложенията означават растеж с към 4 на 100, само че разликите сред членките остават. По-конкретно той акцентира, че в някои от тях към момента се усеща рецесията, защото не са подхванали нужните промени. /БГНЕС, БНР
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР