ЕС е решен да заздрави мира и сигурността в Южно-Кавказкия

...
ЕС е решен да заздрави мира и сигурността в Южно-Кавказкия
Коментари Харесай

ЕС засилва своята мирна дипломация

Европейски Съюз е решен да заздрави мира и сигурността в Южно-Кавказкия район, като способства за нормализиране на връзките сред Армения и Азербайджан в постконфликтния интервал. Това стана ясно, откакто предходната седмица ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел предложения на среща президента на Република Азербайджан Илхам Алиев и министър-председателя на Република Армения Никол Пашинян, с цел да продължат полемиката по отношение на обстановката в района и развиването на връзките на Европейски Съюз с двете страни. Тримата водачи се събраха, с цел да създадат обзор на осъществяването на признатите съглашения, както и да реализират нови.

Високите упования за действителни резултати от срещата на върха бяха оправдани с постигнатото значимо съглашение след траялите четири и половина часа диалози. В изказването си, след тристранната среща с ръководителите на Азербайджан и Армения, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел означи желанието на двете страни да подхващат незабавни стъпки към двустранно спокойно съглашение. Двамата водачи се споразумяха да възложат на своите външни министри работата по подготовката на предстоящ кротичък контракт.

Беше реализирано и съглашение до края на април да бъде основана Съвместна гранична комисия, чиято роля да бъде делимитиране на границата сред Армения и Азербайджан и гарантиране на непоклатимост и сигурност по граничната линия. В този подтекст Европейски Съюз съобщи още веднъж готовността си да даде своя експертиза и поддръжка.

Друга значима тематика, разисквана на срещата, беше възобновяване на комуникациите/свързаността сред Армения и Азербайджан. Председателят Мишел приветства стъпките за реконструиране на железопътни линии, както и насърчи намирането на ефикасни решения за възобновяване на пътни връзки. Европейски Съюз изрази подготвеност да поддържа построяването на точки на съгласуваност посредством потреблението на наличните принадлежности като стопански и капиталов проект или нови начинания като оферти стопански съвещателен конгрес за идентифициране на общи планове.

Европейски Съюз ще продължи да поддържа ограниченията за създаване на доверие сред Азербайджан и Армения, както и филантропичните старания за унищожаване на мините, също по този начин ще продължи да дава експертна консултация и засилена финансова помощ, както и поддръжка за постконфликтното възобновяване и излекуване на района, а също и ще окаже помощ за цялостното разглеждане на казуса с безследно изчезналите лица.

И най-после, само че не и на последно място, водачите се споразумяха да наблюдават осъществяването на поставените задания и да останат директно ангажирани.

Армения и Азербайджан са значими съседи за Европейски Съюз, както и участници в програмата за Източно партньорство. От значение е и голямата роля на Азербайджан за енергийната сигурност на Европа.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР