ЕС е и ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани,

...
ЕС е и ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани,
Коментари Харесай

Туск: ЕС е и ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани

ЕС е и ще остане най-надеждният сътрудник на Западните Балкани, съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск на взаимна конференция с премиера Бойко Борисов и ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер в границите на срещата на върха ЕС-Западни Балкани през днешния ден в София.

Той означи, че интеграцията на Западните Балкани е главен приоритет на Европейски Съюз и Западните Балкани са интегрална част от Европа. Туск благодари на премиера Борисов и екипа му.
 
Европейски Съюз удостоверява още веднъж недвусмислената си поддръжка за европейската вероятност на Западните Балкани. Това се показва в признатата през днешния ден декларация на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София.



Р ъководителите на Европейски Съюз и на неговите страни членки са постигнали единодушие по документа , към който са се включил и сътрудниците от Западните Балкани.

Въз основа на постигнатия до момента прогрес сътрудниците от Западните Балкани още веднъж удостоверяват ангажираността си с европейската вероятност като собствен безапелационен стратегически избор и с активизирането на своите старания и взаимна поддръжка, се споделя в декларацията.-->
 

В нея се показва още, че Европейски Съюз е решен да укрепи и ускори своята ангажираност на всички нива в поддръжка на политическата, икономическата и обществената промяна на района, в това число посредством засилена помощ, въз основа на постигнатия от сътрудниците от Западните Балкани значителен прогрес в региона на правилата на правовата страна и на социално-икономическите промени.
 

Европейски Съюз приветства ангажираността на сътрудниците от Западните Балкани с върховенството на демокрацията и правилата на правовата страна, по-специално битката с корупцията и проведената престъпност, положителното ръководство и зачитането на правата на индивида и правата на лицата, принадлежащи към малцинства, написа още в документа.

Укрепването на добросъседските връзки, районната непоклатимост и взаимното съдействие са ангажимент на сътрудниците от Западните Балкани, който се поддържа от Европейски Съюз.
 
Въз основа на постигнатия прогрес, в това число посредством районни начинания, Европейски Съюз и Западните Балкани се ангажират да покачат доста свързаността във всичките й измерения: в региона на превоза и енергетиката, цифровата и икономическата сфера, както и сред хората.

В декларацията Европейски Съюз и сътрудниците от Западните Балкани п ризнават, че резултатите в битката с корупцията и проведената престъпност са от значително значение за политическата и социално-икономическата промяна на района , както и за районната непоклатимост и сигурност, съответстващи на висшия интерес на жителите им.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР