ЕС е готов отново да удължи срока за излизането на

...
ЕС е готов отново да удължи срока за излизането на
Коментари Харесай

ЕС се готви да даде нов срок за Брекзит при предсрочни избори

ЕС е подготвен още веднъж да удължи периода за излизането на Обединеното кралство, в случай че в страната се проведат изключителни избори, твърди уеб сайтът BuzzFeed News, представен от БНР. Сайтът се базира на почитан източник от Брюксел, съгласно който очевидното намерение за осъществяване на избори е задоволително за удължаването на периода за Брекзит. " Разбира се, че съответна дата за предварителни избори би могла да помогне в допълнение за сходно решение ", добавя той. 

Късно нощес английският парламент трябваше да гласоподава предлагането на премиера Борис Джонсън за осъществяване на предсрочни избори във Англия на 15 октомври, или тъкмо 16 дни преди страната да излезе от Европейски Съюз на 31 октомври, както е планувано. Вчера депутатите трябваше да преустановят работа доникъде на идващия месец, откакто Върховният съд в Лондон отхвърли обжалване на решението на Джонсън за краткотрайно прекратяване на работата на Народното събрание преди планувания Брекзит. Съдът обаче уточни, че жалбата може да бъде отнесена за разглеждане във Върховния съд на Англия и магистратите може да я прегледат на 17 септември. Депутатите от опозицията оповестиха, че няма да поддържат проектите за избори на 15 октомври, до момента в който не бъде одобрен законът за отбягване на Брекзит без договорка. Вчера кралица Елизабет Втора подписа документа. Така министър председателят Борис Джонсън е длъжен да търси ново тримесечно отсрочване на Брекзит. Неговият представител Джеймс Слак обаче бе безапелационен, че кабинетът няма да желае удължение на този период.

В Дъблин през вчерашния ден Джонсън за следващ път съобщи, че няма да допусне ново отсрочване на Брекзит. Той направи изказването в наличието на ирландския министър председател Лео Варадкар. Джонсън разгласи, че желае на срещата си на 17 и 18 октомври евролидерите да постигнат споразумение за Брекзит, макар че няма никакви изгледи това да се случи. Той изрази увереност, че водачите на Европейски Съюз ще се съгласят от контрактуваното към този момент споразумение да отпадне т.нар. предпазен механизъм, който подсигурява отворена граница сред Северна Ирландия и Ирландия след Брекзит. " Европейски Съюз досега не е получил никакво реалистично предложение от Лондон за подмяна на защитния механизъм на ирландската граница в договарянията по Брекзит ", заяви Варадкар. Европейските водачи са безапелационни, че договорката няма да се предоговаря.

Междувременно ръководителят на английския парламент Джон Бъркоу изненадващо разгласи, че ще подаде оставка - или при последващи избори, или на 31 октомври, съобщи Би Би Си. Той сподели, че 10-годишният му мандат е към края си и за него било " изключителна чест и привилегия " да заема поста. 

 

КАРЕ 1 - ПОЗИЦИЯ

" Излизането от Европейски Съюз ще е неуспех, но нямаме желание да променяме проектите си ", съобщи Борис Джонсън в Дъблин.  " Искам да реализира съглашение. Разбира се, че бихме могли да напуснем Европейски Съюз и без съглашение, само че това би било неуспех на държавното ръководство, за който всички бихме били виновни... Затова в името на бизнеса, фермерите и милионите елементарни хора, които разчитат на нас да използваме въображението и творчеството си ... мощно избирам да се реализира съглашение ", увери английският министър председател ирландския си сътрудник Варадкар.

КАРЕ 2

31 октомври е датата, на която Англия би трябвало да напусне Европейски Съюз. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР